ДСБ: Бойко Борисов да се извини за лъжите за финансиране на реформаторския блок

Разграничението на СДС от ГЕРБ прави възможни общите действия с "Раковска" 134

Росица Рачева, Радан Кънев, Борис Станимиров

ДСБ настоя в понеделник Бойко Борисов да се извини, ако няма доказателства за финансиране на новия десен реформаторски проект от страна на Цветан Василев.

"Казаното от Борисов е лъжа, финансирането на политическите партии е публично и прозрачно и може да се провери - няма никакви пари от Василев и свързани с него фирми. Ако говори за незаконно финансиране, да излезе и да го каже, и при липса на доказателства - да благоволи да опровергае и да се извини", каза лидерът на партията Радан Кънев.

Пред два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи опит да дискредитира опитите за общи действия на няколко десни и центристки партии, обявявайки, че те са финансирани от банкера Цветан Василев. "Костов и Василев са едно и също нещо", каза в събота бившият премиер.

Собственикът на Корпоративна търговска банка е свързван с финансирането на медиите, управлявани от Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

Преди да обясни тези неща Бойко Борисов обяви, че е готов на общи действия с десните партии, включително ДСБ. Преговарящите за формиране на обща реформаторска коалиция партии обаче категорично се разграничиха от партията на Борисов. Това в събота направи и новият лидер на СДС Божидар Лукарски. Преди това от "Раковски" 134 провеждаха про-ГЕРБ политика под ръководството на кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Сега Кабаиванов ще е заместник-председател на СДС.

Радан Кънев коментира също, че е обнадежден от посланията на новоизбрания лидер на СДС и това прави възможно партньорство с партията. В момента ДСБ, "Движение България на гражданите", партия "Зелените", Синьо единство и партия "Свобода и достойнство" водят преговори за общи действия.

В понеделник ДСБ призна, че е допусната стратегическа грешка по отношение "Движение България на гражданите". Преди година бившият лидер на ДСБ Иван Костов определи Меглена Кунева като "последната червена кукувица, която се опитва да снася яйца в синьото гнездо".

"За да бъдат толкова много граждани с реформаторски възгледи непредставени в парламента, очевидно нашите партии са допуснали стратегически грешки. Достатъчно силни сме, да си ги признаем и да ги преодолеем. Обединяват големите сходни каузи, а не лидерите", каза Кънев. Той напомни, че преди ден преговарящите са постигнали консенсус по множество въпроси, свързани със секторните политики за управлението на страната. Кънев обеща да бъде изготвен и много силен пакет за икономически реформи.

Той допълни, че ДСБ не се интересува от отцепниците от ГЕРБ и наблегна, че Цветан Цветанов дължи обяснение защо тези хора са били в 41-то Народно събрание.

От ръководството на дясната партия предупредиха протестиращите срещу правителството граждани, че докато те са на улицата, БСП прави предложенията си за законови промени в пенсионната сфера, с което ще бъде продължен грабежът на хората - сегашни и бъдещи пенсионери.

Споделяне

Още по темата

Още от България