ДСБ ще предложи изваждане на ”Синьо единство” от Реформаторския блок

Сн. БГНЕС

Дни преди очакваното подписване на коалиционното споразумение между шестте партии в Реформаторския блок лидерът на ДСБ Радан Кънев ще предложи прекратяване на преговорите със "Синьо единство", съобщи ”Капитал” в събота.

Предложението за изваждане на партията на Надежда Нейнски от десния съюз ще бъде внесено от лидера на ДСБ на заседанието на Гражданския съвет в понеделник.

Най-вероятната причина за скъсването на отношенията със "Синьо единство" са различията, които формацията на Нейнски има с останалите партии от Реформаторския блок по въпроса как да се структурира дясното обединение.

”Синьо единство” настоява блокът да прерасне в партия, а останалите пет партии искат да се формира политически съюз под формата на коалиция.

Различия между със "Синьо единство" има и по споразумението, което партиите трябва да подпишат до 20 декември. ”Синьо единство” категорично се противопоставя на квотния принцип при определянето на ръководството на Реформаторския блок и при избора на кандидати на дясното обединение за листите за депутати и общински съветници.

В същото време ДСБ, ”Движение България на гражданите” и СДС предлагат в изпълнителния съвет на Реформаторския блок и при определянето на кандидатите на дясното обенинение за участие в парламентарните и местните избори да се вземат резултатите от последните избори за Народно събрание. От "Синьо единство" настояват това да става на базата на социологически сондажи за всеки един кандидат и тежестта му като подкрепа сред избирателите.

Другата конфликтна точка между партиите от Реформаторския блок и "Синьо единство" е водещото място в листата за предстоящите догодина избори за Европейски парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?