Дякон Андрей Кураев: Руският патриарх обяви българите за нация от малоумници

Дякон Андрей Кураев

Руският патриарх Кирил всъщност обяви българите за нация от малоумници. Така популярният руски мисионер и публицист дякон Андрей Кураев коментира гневната назидателна реч, която си позволи да държи патриарх Кирил на българския президент Румен Радев заради словото му на тържествената заря на 3 март в София. "В съветско време българските другари бяха считани за най-лошите оратори, които изобщо не можеха да говорят без листче", припомня Андрей Кураев.

На заминаване от София патриарх Кирил обяви публично огорчението си от това, че вместо единната руска армия, българският президент е назовал различните народи, участвали в нея. "По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха воини от много народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои", заяви президентът в словото си.

"Още веднъж искам ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението", реагира по-късно руският патриарх пред журналисти в София.

По-късно Руската православна църква публикува на сайта си шестминутно видео, на което се се вижда и чува как патриарх Кирил се кара на българския президент. Този епизод бе спестен от президентството, но след като стана публично достояние, предизвика много коментари.

Отношение по темата е взел и дякон Кураев, който публикува в блога си "смирен дар към руския патриарх за финландците, сражавали се за освобождението на България".

"...В съответствие със законите на Финландия тези войски е можело да бъдат използвани само на нейна територия. Изключение е съставлявал гвардейският батальон. По време на руско-турската война 1877-1878 г. гвардейският батальон също е участвал и в бойни действия. На 24 август финландските стрелци поемат на поход от Хелзинки. На 12 октомври те участват в щурма на позиции при Горни Дъбник. На 20 октомври батальонът завзема Долни Дъбник, а на 10-11 ноември се сражава с турците за укрепените позиции при Правец. От 17 до 21 ноември участва при завземането на Врачанския проход в Балкана. На 19 декември батальонът се сражава с турците при село Ташиксен. На 21 декември следват сражения при Враца и на река Искър, и вече на 23 декември батальонът участва заедно с останалите руски войски в освобождаването на София от неприятеля. Последното сражение в тази война, в което е участвал батальонът, се е състояло на 3 януари 1878 г.

Командирът на батальона полк. Георг Едвард Рамзей, награден със златна сабя, става впоследствие командир на Семеоновския полк. Войната за освобождение на християните е била популярна във Финландия, както и в цялата (Руска) Империя и финландците имат песен за героите в тази война. Руско-турската война 1877-1878 г. стана последната война, в която се сражава батальонът", пише дякон Кураев, позовавайки се на исторически справки.

"Както и можеше да се очаква, президентът на България знае по-добре историята на своята страна, отколкото неговият светейши гост", заключава той.

Патриархът спретна скандал в София, пише дякон Кураев в коментар във Фейсбук, където разказва за случая, цитирайки думите на президента Радев, които са вбесили главата на Руската православна църква.

"Нормални думи. Защо бяха тези нападки с критика? Президентът говореше не за страни, а за народи. Да, армията на Империята е била многонационална и в нея е имало немалко поляци и прибалтийци. Да, за България е принципно важно да каже добри думи на сърбите и румънците, с които после тя неведнъж е воювала за корекция на своите граници.

Колко силна трябва да е вътрешната настройка на патриарха за оскърбление по всеки повод, за да се държи така?", пита Кураев, допълвайки, че "Светейшият продължи да се сърди и на летището". Цитирани са думите на патриарх Кирил "В историята на Полша и Финландия тази страница я няма."

Кураев уточнява, че финландският полк получава названието си заради първия набор, състоящ се от селяни финландци. "В него може да са служили етнически шведи, свързани с Финландия. Указ от 5 януари 1880 г. споменава редник Яков Перебенус. Едва ли той е великорусин", коментира дякнът и продължава:

"Но и това е малко. Патриархът побърза по същество нарече българите нация от малоумници:

"В съветско време българските другари бяха считани за най-лошите оратори, които изобщо не можеха да говорят без листче." Но може би Лавров е поръчал на патриарха да предаде на българите своите думи: "Д...., м..."!"

Както уточнява "Клуб Z" , фразата "Дебили, мамка им!" е произнесена от руския външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва със саудитския си колега  Адел ал Джубейр през лятото на 2015 г. Ругатнята бе чута заради включен микрофон.

"Ако съдим как се впрегна в демарша на патриарх Кирил държавната телевизия "Вести", догадката е правилна. При това с лъжата, че "Русия бе спомената след Полша, Литва и Финландия", пише дякон Андрей Кураев във Фейсбук страницата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България