В Русия продължават нападките срещу "предателството на българския елит"

В Русия продължават нападките срещу "предателството на българския елит"

Руски политици и духовници продължават с обвиненията срещу България, че омаловажава ролята на Русия за Освобождението. След като патриархът на Русия Кирил по време на посещението си в България порица президента Радев, митрополит Иларион, който е и председател на Отдела по външни църковни връзки на руската църква, заяви, че България пренаписва историята.

"В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос за освобождението на България от турско иго има и Румъния, но именно руската армия е била главната сила, която е извоювала победата“, каза Иларион в предаване на телевизия "Россия-24", цитирана от БНР.

Според митрополита такова поведение се забелязва и у другите бивши съветски сателити, които сега са в НАТО и ЕС.

Той разказа, че по време на визитата на патриарх Кирил в България множеството събрали се хора са размахвали български и руски флагове, приветствайки българския и московския патриарх и това е предизвикало много положителни емоции.

"Но когато вечерта на същия този ден вече в самата София, пред паметника на Александър II Освободител се проведе нещо, напомнящо военен парад, и там бяха упоменати различни народи, различни държави, това предизвика много справедлива критика от страна на патриарха (Кирил), който в видя в това тенденция, свойствена на днешния Европейски съюз", заявява митрополит Иларион, цитиран от Интерфакс.

По думите му тази тенденция се заключава в това, да се премълчава ролята на Русия в такива ключови събития от европейската история като например освобождението на България от османско иго.

Съветникът на председателя на руския парламент и член на Обществената палата Александър Щиков, пък написа в блога си, че се гордее с патриарх Кирил и проявите му в България.

"Гордея се с руския патриарх. Пред целия свят той оповести предателството на българския елит по отношение на общата ни история. Руснаците освободиха България от турците. Проляха кръвта си. Не поискаха и не взеха нищо в замяна", пише Щиков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят