Джон Маккейн бе погребан във Военноморската академия в Анаполис

Сенатор Маккейн бе положен с почести в Анаполис, сн. ЕПА/БГНЕС

Тленните останки на сенатора републиканец Джон Маккейн бяха погребани с военни почести на частна церемония в присъствието на семейството и на приятели във Военноморската академия в Анаполис, в щата Мериленд, съобщиха световните агенции.

Джон Маккейн почина на 81 години в дома си в щата Аризона след едногодишна борба с тумор в мозъка. Той бе пожелал да бъде погребан в гробището на Военноморската академия близо до Вашингтон, където като пилот от ВМС е получил офицерско звание през 1958 г.

Неколкостотин души, някои с американски знамена, присъстваха на преминаването на траурното шествие с ковчега на Маккейн от Вашингтон до Анаполис, столица на Мериленд.

81-годишният ветеран от Виетнам бе изтъкан от противоречия – боен пилот, превърнал се в герой, романтик и циник. През 1967 г. самолетът на Джон Маккейн е свален над Северен Виетнам по време на мисия за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен.

През 1982 г. е избран в Камарата на представителите, а през 1986 – в Сената. Потомък на фамилия със славни военни традиции, Маккейн оглавява сенатската комисия за въоръжените сили. На този пост той работи за активната военна намеса на САЩ в чужбина, което да спомогне, по собствените му думи, за "победата над силите на радикалния ислям, които искат да унищожат Америка".

През 2000 г. не успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, но се сдобива с нея през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин и е победен от Барак Обама.

Съгласно партийната дисциплина Маккейн изрази подкрепа за Тръмп, след като той спечели републиканската номинация, но през октомври 2016 г. оттегли подкрепата си във връзка с публикуването на запис, в който Тръмп се хвали, че е хващал жени за гениталиите. След това Джон Маккейн редовно критикуваше настоящия обитател на Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят