Джонсън: Великобритания се готви за втора вълна от Covid-19

Джонсън: Великобритания се готви за втора вълна от Covid-19

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че се надява страната да се върне към нормалното преди Коледа, но предупреди, че макар да се надява на най-доброто, страната трябва да се подготви и за най-лошото, предаде Ройтерс.

Джонсън заяви това на пресконференцията, на която изложи плановете за отмяна на ограничителните мерки.

Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса европейска страна, с над 45 000 потвърдени смъртни случая, но вече започна да отменя националните ограничителни мерки, докато броят на случаите на зараза намалява. Днес премиерът изложи актуалния график за отмяна на мерките, като заяви, че работодателите ще получат по-големи правомощия относно работата от дома. Ще се проверява безопасността на събиранията на по-големи групи хора и социалното дистанциране може да бъде отменено навреме за Коледа.

"Моята силна и искрена надежда е, че ще можем да преразгледаме сегашните ограничения и да разрешим по-голямо връщане към нормалното, най-рано от ноември - може би навреме за Коледа", подчерта премиерът. Той обаче посочи, че планът зависи от успешното намаляване на броя на заразените, от прехвърлянето на местните власти на правомощия да се изолират локалните огнища и от допълнителното финансиране на здравеопазването.

"Грижим се да сме готови за зимата и правим планове за най-лошия вариант. Но докато планираме за най-лошото, вярвам силно, че трябва да се надяваме на най-доброто", заяви той на пресконференция.

Британското правителство беше подложено на критика за различни аспекти от реакцията си на пандемията, включително че се е забавило с въвеждането на ограничителни мерки и не е увеличило навреме броя на извършваните тестове, припомня Ройтерс.

Джонсън заяви, че от 1 август ще отмени официалните препоръки, които насърчават хората да работят от домовете си и ще даде на работодателите правото да решат дали е безопасно работещите да се върнат в офисите. Очаква се от същата дата да отворят врати и залите за боулинг, казината, пързалките за кънки. Ще могат да се провеждат сватби, на които присъстват не повече от 30 души и изпълнителите ще могат да организират представления в затворени помещения.

По-рано Джонсън обяви допълнително финансиране от 3 милиарда лири (3,76 милиарда долара) за изпитващата затруднения здравна система, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?