Маските стават задължителни в магазините в Англия от 24 юли

Маските стават задължителни в магазините в Англия от 24 юли

След дълги колебания британското правителство реши от 24 юли носенето на маски да стане задължително в магазините в Англия, за да се избегне нов пик на епидемията от коронавирус, предаде Франс прес.

В момента носенето на маски е задължително от 15 юни само в обществения транспорт, а за другите затворени обществени пространства беше само препоръчително.

Министърът на околната среда Джордж Юстис обясни по Скай нюз, че срокът от 10 дни има за цел гражданите да имат време да се подготвят за новата мярка.

"Доказателствата и осъзнаването на ползата от маските еволюираха. Разхлабваме карантинните мерки и позволяваме на повече места да отворят наново, но трябва и да прегледаме въведените мерки, за да ограничим предаването на вируса и да го овладеем", добави той.

Задължителното носене на маски няма да важи за пъбовете и ресторантите, нито за служителите на супермаркети, уточни министърът за Би Би Си.

Нарушителите може да бъдат глобени до 100 лири (110 евро), както вече се прави в обществения транспорт.

Великобритания е най-пострадалата от епидемията от коронавируса европейска страна с близо 45 000 починали с положителни проби.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?