Единайсетчленна комисия ще проведе избора на нов омбудсман

Единайсетчленна комисия ще проведе избора на нов омбудсман

Народното събрание задвижи в сряда процедурата по избор на нов омбудсман, след като депутатите избраха комисия от 11 души, която ще се занимава с процедурата. Преди това съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова съобщи на народните представители, че номинацията за поста е на Костантин Пенчев, сега председател на Върховния административен съд (ВАС). Очаква се самият избор, който по закон е таен с бюлетини, да бъде проведен следващата седмица в парламента.

Във вторник освен кандидатурата на Пенчев от ДПС също обявиха, че имат свой избраник - на Сабрие Сапунджиева. Засега БСП се въздържат да подкрепят официално досегашния обществен защитник Гиньо Ганев, както се твърди, че се гласят да направят. По информация на Mediapool обаче това едва ли ще се случи и така левицата може и да няма свой кандидат за поста. От БСП неофициално твърдят, че няма да подкрепят Пенчев, а за Сапунджиева все още се колебаят..

В 11-членната комисия в сряда влязоха Захари Георгиев и Румен Такоров от БСП, Тунджай Наимов и Ердоан Ахмедов от ДПС, Петър Хлебаров и Венцислав Лаков от "Атака", Иван Иванов и Любомир Иванов от Синята коалиция, както и независимият Георги Терзийски.

Според приетите правила депутатите трябва да поставят знак Х на избраното от тях име. Ако има зачеркнато повече от едно квадратче, бюлетината ще се смята за невалидна.

За омбудсман ще бъде избран кандидатът, събрал повече от половината гласове. Балотаж ще има, ако нито един от кандидатите не получи над 50% от гласовете. Гласуването ще е в рамките на 1 час след обявяване на процедурата. То ще става в тайни кабини, подобни на тъмната стаичка по време на избори.

Същевременно от РЗС обявиха, че управляващите бързали да изберат Пенчев за омбудсман, за да се "отърве" той от разследването, което трябва да направи ВСС по сигнала на партията, че Пенчев не е декларирал два апартамента в центъра на София, един в апартамент в Париж, дялове във фирма на жена си, че не е проявявал обективност при разпределение на дела в съда. Тези обвинения Пенчев отхвърли като несъстоятелни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?