Едноличните търговци без дейност не подават данъчни декларации

Едноличните търговци без дейност не подават данъчни декларации

Едноличните търговци, които не са имали дейност и други доходи през 2014 г., няма нужда да подават данъчна декларация. Това припомниха от Националната агенция за приходите (НАП). Извън тези случаи декларирането на доходите е задължително.

НАП припомня, че за доходите от стопанска дейност едноличните търговци плащат 15% данък. За други приходи ставката е 10 на сто. Така ако основната дейност на едноличния търговец е производство на керамика, за постъпленията от нея се плаща 15%. Ако обаче собственикът на фирмата е получил хонорар по граждански договор, той се облага с данък от 10 на сто.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като данъкът за довнасяне трябва да бъде платен в същия срок. Всеки, който подаде декларация до 31 март 2015 г. по електронен път, ползва отстъпка от 5%. Не трябва обаче да има публични задължения. В това число влизат не само неплатени данъци, но и глоби от КАТ, например, дадени за събиране на данъчните.

НАП припомня, че подаването на декларациите през интеренет става с персонален идентификационен код. Това важи и за физическите лица, и за фирмите. Кодът се издава безплатно от офиса на приходната агенция по постоянен адрес на физическото лице. До вторник от НАП бяха издали 200 000 кода или средно по 500 на ден.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Документите се приемат и в офисите на НАП. Повече информация и помощ за попълването на данъчните декларации, преводните нареждания и пощенските записи за плащане може да бъде получена на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес