Едва 2% от българите над 65 г. се ваксинират срещу грип

В ЕС 43% от възрастните хора взимат предпазни мерки

Едва 2% от българите над 65 г. се ваксинират срещу грип

Едва около 2% от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат за нагласите на европейците да вземат превантивни мерки срещу коварните грипни заболявания през въпросния период, цитиран от БТА.

В същото време средният показател на европейците в тази възрастова категория, които са взели предпазни мерки срещу грипа, е бил 43%.

В анализа се отчита също, че страната ни е регистрирала в същото време най-висок дял на лицата, лекувани от респираторни заболявания през 2016 г. - близо 3 000 на 100 хиляди души население, при най-ниски показатели за Португалия и Гърция - по около 500 случая на 100 хиляди души.

Пак според данните на Евростат - у нас през 2016 г. от болести на дихателната система са починали близо 4 500 души, което е около 4 на сто от общата смъртност в страната (107 хиляди души).

Най-висок дял починали възрастни хора у нас вследствие на дихателни заболявания са били именно хората на възраст 65 плюс - 244 души на 100 хиляди души население. За хората под 65-годишна възраст данните са в пъти по-малко - 16 починали от болести на дихателната система на 100 хиляди души население.

Според последни актуални данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) тенденцията българите да не се ваксинират срещу грип върви изцяло в негативен план - само за първите шест месеца на тази година у нас са се ваксинирали срещу грип едва около 1000 души. Ако се приеме, че тази тенденция ще се запази до края на годината, то броят на ваксиниралите се българи срещу грип би паднал до 0,02 процента, което е изключително негативно явление.

Най-много възрастни европейци над 65 години, които са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., е отчетен във Великобритания - 70 процента, показват данните от анализа на Евростат. Следват Холандия - 68 на сто, Италия и Германия - 60 на сто, Белгия, Испания и Ирландия - 58 на сто и др.

Най-нисък дял на хората, които са взели предпазни мерки срещу грипа с ваксини, е регистриран в България - 2 процента, Латвия, Естония и Гърция - по около 4 процента и др.

При съседите ни ситуацията с ваксини срещу грип при възрастните също не е особено добра. В Македония се ваксинират 6 процента, в Турция - 7 процента, в Румъния - 8 процента и в Сърбия - 11 процента.

Само в ЕС през 2016 г. от болести на дихателната система са починали повече от 440 хиляди души, което е около 8 на сто от общата смъртност в държавите-членки.

Възрастните хора над 65-годишна възраст, които са починали от заболявания на дихателната система, са били малко над 400 души на 100 хиляди души население в ЕС, отчита Евростат.

Повечето хора, които умират от грип, са били на 65 и повече години и са били изправени пред усложнения въз основа на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания или хронични белодробни заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?