ЕК иска плановете за възстановяване да са готови възможно най-скоро

37% от парите трябва да отидат за екопроекти, а 20% - за дигитализация

Валдис Домбровскис

Всички страни от ЕС трябва "възможно най-скоро" да представят пред Европейската комисия национални планове за получаване на средства от възстановителния фонд на ЕС. Срокът е до края на април, но е добре това да стане още след края на февруари, когато се очаква да влезе в сила Механизмът за възстановяване и устойчивост.

От общия обем средства във фонда - 672.5 млрд. евро, 37% трябва да бъдат насочени към "зелени" проекти, а 20% - към дигитални, заяви във вторник зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Той направи изявление след онлайн заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на икономиката и финансите. От общата сума 312.5 млрд. евро са грантовете, а 360 млрд. евро са заемите, до които ще имат достъп държавите членки. По отношение на грантовете не се предвижда национално съфинансиране за проектите.

"Първият ни приоритет (за тази година) трябва да бъде пускането на възстановителния фонд", каза Домбровскис. Комисията насърчава държавите членки да представят своите проектопланове възможно най-скоро. До 30 април те ще имат възможност да преразгледат и финализират плановете си след първоначалното им представяне.

Предложените реформи и инвестиции трябва не само да насочат икономиката към пътя на възстановяване, но и да допринесат за цифровото и "по-зелено" обновление в ЕС, подчерта зам.-шефът на комисията.

В българският план за възстановяване, който все още не е окончателно готов, са заложени мерки за общо 12.16 млрд. лв. (6.2 млрд. евро). Тази сума е изцяло в частта за безвъзмездните средства, като отделно България ще може да се възполза и от 4.5 млрд. евро заеми. 

Крайният срок за разпределяне на средствата е 2026 г., като 70% от парите трябва да бъдат договорени през първите две години от изпълнението на плана - тоест до края на 2022 г. Останалите 30% ще могат да се договарят до края на 2023 г.

България смята да насочи средствата в 4 стълба - Иновативна България (2.4 млрд. лв.), Зелена България (4.5 млрд. лв.), Свързана България (2.7 млрд. лв.) и Справедлива България (2.6 млрд. лв.).

В частта Иновативна България мерките ще бъдат в областта на образованието, научните изследвания, изграждане на центрове за личностно развитие на деца и младежи и интелигентната индустрия. Най-много средства ще отидат за Зелена България, където проектите ще са в сферата на нисковъглеродната и кръговата икономика, както и биоразнообразието и устойчивото селско стопанство. Проектите в частта Свързана България ще бъдат за цифрова свързаност, железопътна инфраструктура и регионално развитие. Социалните мерки за уязвимите групи ще са включени в частта Справедлива България.

При представянето на проекта на плана през октомври миналата година се появиха критики, че в него липсва стратегическа визия, че прилича на "шопинг лист", като най-много спорове за свързани с бъдещето на регионите с въглищни централи.

Предвидените от държавите в плановете им етапни показатели и цели следва да бъдат отчетени до юли 2026 г., а последните плащания се очаква да се осъществят до края на 2026 г.

Предварителното финансиране по плановете е в размер на 10% и следва да бъде изплатено през 2021 г. Положителната оценка на исканията за плащания по-нататък зависи от задоволителното изпълнение на съответните етапни показатели и цели.

*Материалът е коригиран по отношение на срока за представяне на плановете на държавите членки след уточняване на цитата от комисар Валдис Домбровскис с информационния отдел на Представителството на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес