ЕК наложи тежки глоби на фармацевтични компании за блокиране на генерици

Eврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

Антимонополният регулатор на Европейската комисия наложи в сряда тежка глоба от общо 428 млн. евро на втората по големина френска фармацевтична компания "Сервие" (Servier), на израелската "Тева" (Teva) и още четири други фирми заради сделки, които са блокирали по-евтини генерични лекарства.

Регулаторите от двете страни на Атлантика остро разкритикуваха техните договорености, в резултат на които потребителите са получавали медикаменти с 20% по-високи цени.

"Сервие" е с най-голяма глоба – от 331 милиона евро, защото е възпрепятствала пускането на пазара на по-евтини генерични версии на нейния сърдечносъдов медикамент Периндоприл, предаде АФП.

"Сервие" реагира незабавно с комюнике, в което изразява "пълното си несъгласие" с решението и обяви, че ще го обжалва в Съда на ЕС.

Фармацевтичната индустрия защитава сделките от типа "pay-for-delay" (плащане за отлагане), при които компании, които държат търговската марка, плащат на фирми, произвеждащи по-евтини генерици, да задържат пускането на пазара на конкурентните медикаменти. Твърдят, че по този начин избягват продължителни и скъпо струващи правни процедури.

"Сервие" имаха стратегия систематично да откупуват всяка конкурентна заплаха, за да са сигурни, че остават на пазара. Подобно поведение е ясно антиконурентно и е злоупотреба, заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

ЕК твърди, че сделките на "Сервие" между 2005 и 2007 г. с конкурентни фирми, произвеждащи генерици, са имали за цел да защитят от конкуренция в ЕС най-добре продавания ѝ продукт Периндоприл.

Фармацевтичната компания "Тева", която е номер едно в света по производство на генерици, е глобена с 15.57 млн. евро.

Настоящите санкции на ЕКVС са трети поред срещу сделки "pay-for-delay", след като миналата година бяха наложени глоби на датската фирма Lundbeck, Merck KGaA, на най-голямата индийска фармацевтична компания Ranbaxy, на Johnson & Johnson и Novartis.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?