ЕК: Намесата на Путин не променя нищо в разследването срещу "Газпром"

Руската намеса в антитръстовото разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" не променя нищо и разследването продължава напред, за да защити по най-добрия начин интересите на Европейския съюз, заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния в понеделник.
 
ЕС разбира много добре важността на газовите доставки в Европа, като Русия отговаря за около 25% от тях. "Наша отговорност е единният европейски пазар", подчерта обаче еврокомисарят, цитиран от АФП.

Задачата на регулаторите е "да прилагат правилата за конкурентоспособност независимо кои са акционерите на компаниите и кои сектори изобщо са намесени", каза Алмуния.

На 4 септември Брюксел започна задълбочено разследване срещу "Газпром" за евентуална злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар, което засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

В отговор на това руският президент Владимир Путин подписа указ, защитаващ интересите на стратегически компании, по силата на който тези компании трябва да получат разрешение от правителството, за да предоставят информация за своята дейност, включително на чуждестранни регулатори, за промяна в договори и продажба на собственост в чужбина.

"Ние продължаваме нашето разследване без ограничения", каза Алмуния, като подчерта, че проверката е рутинна. "Решението, което взехме и ще вземем трябва да бъде основана най-вече на оценка на въпросите за конкуренцията", допълни той.

Александър Медведев, шеф на "Газпромекспорт", който отговаря за износа в руската компания "Газпром", заяви в неделя, ЕК трябва да преговаря директно с руското правителство за решаване на спорове по газовите цени. Това според него произтича от подписания от Путин указ.

В интервю за Ройтерс той поясни, че указът на президента не се отнася до стандартната промяна на цените на газа, а в случаи, когато под въпрос е формулата на ценообразуване.

Самите ние не планираме да променяме формулата, по която се определят цените и ако някой друг иска това, нека се обърне към руското правителство, не към нас, казва шефът на "Газпромекспорт".

Европейските клиенти на "Газпром" искат промяна именно в системата, по която "Газпром" определя цените на газа в дългосрочните си договори, като ги обвързва с цените на петрола.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес