ЕК отправи последно предупреждение по три наказателни процедури срещу България

ЕК отправи последно предупреждение по три наказателни процедури срещу България

Три наказателни процедури срещу страната ни – две в областта на транспорта и една в здравеопазването достигнаха до последната фаза "последно предупреждение", преди Европейската комисия да сезира съда заради неизпълнение на регламентите. Това съобщиха от ЕК.

България има срок от два месеца за предприемане на действия, преди да бъде обрязувано дело в Европейския съд.

Едната наказателна процедура е свързана с неприлагане на новите правила за издаване на свидетелствата за управление на превозни средства. От началото на 2013 г. всички шофьорски книжки станаха еднакви за целия ЕС. Тогава от пътната полиция обявиха, че подмяната на документите у нас ще става поетапно с изтичането на срока на валидност на шофьорските книжки.

Към момента България, заедно с още 17 страни от ЕС, все още не прилагат правилно европейските правила относно свидетелствата за управление.

Другата наказателна процедура е свързана с това, че страната ни не е въвела в националното си законодателство европейските правила за безопасност на железопътния транспорт. Те предвиждат общ подход при изискванията за безопасност, управлението на инфраструктурата и на движението, отговорностите на железопътните предприятия и начина, по който те си взаимодействат.

Проблемът у нас е с правното определение на тези предприятия, сертификатите за безопасност и независимостта на разследващия орган, обясняват от Еврокомисията. Наказателната процедура срещу България по този повод е от юни 2013 г.

Невъведени в националното ни законодателство европейски норми са повод и за третото отправено последно предупреждение срещу страната ни. С него ЕК иска България да я уведоми какво е предприела във връзка с директивата за вредителите. Става въпрос за конкретен вредител – западен царевичен коренов червей, по царевичните култури.Към днешна дата България все още не е уведомила ЕК относно мерките за транспониране на директивата в националното си право, въпреки че от нея се е изисквало да направи това до 31 май 2014 г.

Към момента има над 60 наказателни процедури срещу страната ни заради неизпълнение на различни изисквания. От тях шест са в съдебна фаза.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?