ЕК разреши договор за 300 млн. дози от ваксината срещу Covid на компаниите Pfizer и BioNTech

ЕК разреши договор за 300 млн. дози от ваксината срещу Covid на компаниите Pfizer и BioNTech

Европейският съюз разреши договор за 300 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, описвайки ваксината като "най-обещаващата", която е създадена досега.

"Утре (сряда) ще одобрим договор за до 300 милиона дози от ваксината, разработена от немската компания BioNTech и американската Pfizer", посочи в официално изявление г-жа Фон дер Лайен. "След като тази ваксина стане достъпна, нашият план е да я внедрим бързо навсякъде в Европа", каза Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Това ще бъде четвъртият договор с фармацевтична компания за закупуване на ваксини. И още много ще ги последват. Защото трябва да имаме широко портфолио от ваксини, базирани на различни технологии. Вече започнахме да работим с държавите членки, за да подготвим национални кампании за ваксинация", каза Фон дер Лайен.

Преди ден двете компании обявиха, че разработваната от тях ваксина показва 90% ефективност във "Фаза 3" на процеса на мащабно тестване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа