Екоминистърът не вижда проблем “Юлен” да печели от незаконните писти

Екоминистърът не вижда проблем “Юлен” да печели от незаконните писти

“Не виждам никаква причина да се затварят пистите на Банско към момента”, отговори екоминистърът Нона Караджова на въпрос ще продължат да работят безпрепятствено съоръженията на “Юлен” АД, изградени върху заграбените 65 хектара земя в Пирин – изключителна държавна собственост.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) призна през лятото за проблема, за който природозащитници сигнализират от години – че “Юлен” АД е изградил писти и ски съоръжения на площ много по-голяма от позволената му в договора с държавата – 99.5 ха. Караджова заяви тогава, че е “абсурдно” ски зоната да се затвори или да се разрушават писти. Решение на проблема тя видя в промяна на Закона за концесиите, която ще позволи промяна на договора с “Юлен” и събирането на по-високи концесионни такси в полза на държавата. Такава промяна все още не е предложена, нито има промяна в дейността на ски зоната, която и този зимен сезон ще продължи да печели от спорните писти.

“Не виждам никаква причина да се затварят към момента. Знаете какво се прави – една много неприятна работа, а тя е да сравняваме отсечка по отсечка и съответно да стигаме до консенсус. Страни сме по договор и съответно и двете страни имат право на своето мнение. Така че, това което правим в момента, е – експертно двете страни са сложили големите карти на масите и съответно спорят”, обясни Караджова след заседанието на Министерски съвет в сряда.

“Само искам да ви кажа, че проблемът - основният в този договор, не е дали са 90 км или 130 км или колкото са съоръженията или пистите. Проблемът е, че това е абсурден договор във всичките му клаузи, включително санкционните. Просто трябва да бъде актуализиран под някаква форма. В момента, в който стигнем до консенсус, надявам се да не стигаме до съдебни спорове за тези метри или километри, ще пристъпим към предоговаряне на други условия, ако има чуваемост и от другата страна”, каза още екоминистърът.

На въпрос до кога ще преговарят двете страни Караджова отговори, че е помолила спорът по техническите въпроси да бъде решен под някаква форма в рамките на месец – месец и половина.

“Ако има несъгласия, съответно да се съставят протоколи и от там нататък ще видим какво правим, зависи от резултата”, каза Караджова.

Най-лесно е да подготвим промени в Закона за концесиите, това не е проблем, нека първо видим резултатите от проверките и до какви изводи ще стигнем, поясни министърът.

Премиерът Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната над Банско, да влезе във владение на незаконно изграденото, както и да изиска обезщетение за незаконно използваните площи и да се рекултивират незаконно застроените територии в национален парк "Пирин". За това призоваха природозащитници от екокоалицията "За да остане природа в България” по-късно през деня в сряда.

Екоактивистите настояват Караджова да публикува всички съгласувания, издадени от министерството ѝ за парк "Пирин", както и пълния договор за концесията, а регионалното ведомство – да оповести всички разрешителни за строеж, издадени за ски зоната от община Банско.

Споделяне

Още по темата

Още от България