Експертите на ЕС потвърдиха крайно лошото състояние на гръцката икономика

Експертите на ЕС потвърдиха крайно лошото състояние на гръцката икономика

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призна в петък, че експертната група от Европейския съюз е потвърдила най-мрачните прогнози за състоянието на икономиката.

"Всичко, което бе разкрито след изборите, показва, че предишните управляващи от Нова демокрация са избягали от отговорността си. Проверката потвърди най-големите ни страхове", заяви Папандреу пред гръцкия парламент, цитиран от телевизия CNBC.

"Щетите не могат да бъдат калкулирани. Не става дума само за финансови и фискални проблеми, а за щети, засягащи позицията на държавата. Наш дълг днес е да загърбим политическата цена и да мислим само за оцеляването на страната", каза още Папандреу.

"Политиките от миналото правят задължителни драстични промени и намаляване на редица привилегии", добави той. .

Посетилите Атина експерти на ЕС са констатирали, че Гърция няма да постигне заложените цели за ограничаване на дефицита, без да се извършат съкращения на разходи от типа на тези, срещу които вече бяха организирани протести.

"Дилемата е една-единствена: Ще оставим ли страната да банкрутира или ще действаме. Ще оставим ли спекулантите да си играят с нас или ще вземем съдбата си в свои ръце“, заяви премиерът.

В петък стана известно още, че Гърция е отложила емитирането на нови държавни облигации, което се очакваше да стане тази седмица заради пазарната нестабилност, последвала общата стачка и предупрежденията за възможно понижаване на кредитния рейтинг на страната, предаде Франс прес, като се позова на в. "Уолстрийт джърнъл".

"Новата сделка се смята за изпитание за способността на гръцкото правителство да събере пари на капиталовите пазари, за да финансира операциите и да изплаща част от старите си задължения", пише изданието, позовавайки се на "запознати със ситуацията".

Според "Уолстрийт джърнъл" Гърция е трябвало да емитира 10-годишни облигации тази седмица, за да набере между три и пет милиарда евро, но това е било отложено за следващата седмица.

Гърция обяви, че разполага със средства да покрива разходите си само до средата на март. През седмицата страната бе парализирана от 24-часова стачка, а рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" обяви, че може да понижи кредитния ѝ рейтинг до месец.

На Гърция ѝ става все по-скъпо да набира средства на пазара на облигации заради по-високия риск при откупуването на дълга ѝ. Страната трябва да събере около 54 млрд. евро тази година.

Споделяне

Още от Балкани