Експертиза ще установява реколтата на Самоковеца

Прокуратурата проверява данъчните декларации, подадени в периода 2000-2001 г. от убития в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца.

Проверката на имуществото на Константин Димитров - Самоковеца започна преди разстрела му в Амстердам на 6 ноември м.г. Преди това месеци наред прокуратурата твърдеше, че няма образувани никакви дела срещу обявения от МВР за крупен контрабандист. Самият Димитров твърдеше, че е картофопроизводител и не се занимава нито с дрога, нито с нелегален внос.

Заместник-окръжният прокурор на София Динка Коларска заяви днес, че преписката не е прекратена.

Предстои да бъде направена много важна експертиза и да бъдат разпитани двама свидетели, дали назаем значителни средства на Димитров.

От експертизата трябва да стане ясно дали е възможно да бъдат произведени такова количество картофи и пшеница в района на Самоков, което да съответства на данъчната декларация. Eкспертизата трябва да е готова до началото на следващата седмица, заяви Коларска, цитирана от БТА. По думите ѝ доходите от производството на картофи и пшеница на Самоковеца са над 500 хиляди лева за посочения период.

В разследването бил включен и агроном, който установявал дали Самоковеца наистина притежава ниви, върху които може да се отгледа такова количество реколта.

В хода на проверката е станало ясно, че през 1998 г. бащата на Димитров е получил заем 90 000 щ.д. от известена личност, чието име не бе уточнено.

Коларска добави, че тече проверка на имуществото на неговото семейство. Тя може да приключи или с искане към Софийския окръжен съд за отнемане на имущество или с отказ, който ще бъде проконтролиран от главния прокурор.

Името на Самоковеца стана публично известно след доклада на МВР за контрабандата през април м.г., в който бяха споменати Иван Тодоров-Доктора, съсед на Косьо в Боровец, и Методи Илиев - Мето Илиенски.

Илиенски изчезна от дома си малко преди разстрела на Самоковеца и е в неизвестност повече от месец. Според МВР задържаният в Сливен Йосиф Йосифов е подбудител и помагач на холандеца Ервин, който е застрелял Косьо Самоковеца. Версията е, че той е посредничил в поръчката на убийството, направена от наша силова групировка.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?