Елица и Стунджи пратиха за пръв път България на финал на “Евровизия”

Елица и Стунджи пратиха за пръв път България на финал на “Евровизия”

Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи класираха за пръв път България за финал на “Евровизия” с невероятното си етно-дръм парче “Вода”.  В четвъртък вечерта в "Хартуол арина" в Хелзинки се състоя полуфиналът на конкурса, при конфузно празна зала, макар че събралите се 13 000 зрители бяха наистина въодушевена публика.

Двамата българи се явиха под номер 1 на полуфинала, откривайки надпреварата, и 15-минутното гласуване след края на конкурса показа, че те са първи и в предпочитанията на зрителите, които нямаха право да подкрепят собствените си страни.

Елица и Стунджи успяха да изпълнят огромната сцена на “Хартуол арина” само с присъствието си, ударните си инструменти и светлинното шоу, което имитираше течаща вода, светкавици и избухващи заедно с барабаните огньове. Представянето им спечели рекордния брой от 31 376 гласа, което е 55 на сто от подадените в рамките на гласуването 60 000 обаждания и SMS-и.

Българите обаче трябваше да изчакат отварянето на седем плика с имената на десетте държави, класирани на финала, за да разберат, че ще пеят под номер 21 на шоуто във финландската столица в събота. Тогава ще премерят сили изпълнители от общо 24 страни.

Хелзинки е домакин на 52-то издание на “Евровизия”, след като миналата година в Атина зрителските гласове класираха на първо място финландската метъл група “Лорди”.

Сега в конкурса се включиха рекорден брой страни - 42. От тях 28 участваха в полуфинала, а 14 автоматично се класираха за финала. Всяка година на финала задължително отиват Германия, Франция, Испания и Великобритания, а останалите десет директно класирали се са страните, чиито песни в предишния конкурс са влезли в първата десятка на крайното класиране.

Освен българския дует, останалите 9 участници, които получиха правото да пеят на тазгодишния финал, са изпълнителите от Беларус, Македония, Словения, Унгария, Грузия, Латвия, Сърбия, Турция и Молдова

Въпреки очакванията до шоуто в събота не успяха да стигнат израелците от групата “Teapacks” с изключително свежото си пънк парче “Натисни бутона”, добило скандална популярност с текста си. За малко бандата да не бъде допусната до конкурса заради политическите оттенъци в песента, която алармира за опасността от ядрената програма на Иран и заплахата за Израел. Първоначално организаторите считаха, че текстът е твърде политизиращ, но после песента получи зелена светлина за участието си в конкурса. “Натисни бутона” бе сред фаворитите на букмейкарите, но не успя да събере достатъчно гласове за финала.

ББС отбелязва, че конкуренцията е била свирепа и много участници са прибягвали до различни шоу трикове и сценични пърформънси, за да спечелят гласовете на публиката.

Грузинската певица Софо изпълни вълнуваща балада с танцьори, размахващи мечове, и си осигури място за финала. Гури Шанке от Норвегия нямаше такъв късмет, макар че смени три костюма за няколко минути.

Певците, музикантите и целият им антураж имаха по 30 секунди време между отделните изпълнения, за да се сменят на сцената. В същото време, отбелязва ББС, разстоянието между сцената и публиката в залата бе твърде голямо, което затрудни контакта между тях.

Наградата за най-причудливо сценично представяне отиде при сръбската певица Мария Серифович, която получи шанс да повтори номера си и в събота.

Най-фанатичните фенове във Финландия тази седмица са от Турция и те станаха свидетели как тяхната поп звезда Кенан Догулу отиде на финала. Неговото представяне бе в старата турска традиция с трупа от ориенталски танцьори.

Догулу, който вече има 24 хита в страната си, сега става един от фаворитите за финала и то не само заради широката подкрепа, която има младият певец сред турската общност, разпръсната в цяла Европа.

Букмейкърите прогнозират победа за украинския представител Андрей Данилко, който се явява под сценичния женски псевдоним Верка Сердючка. Напук на обвиненията, че той залага на скандала с травеститското си превъплъщение и кичозност, се смята, че именно заради това Данилко се харесва на публиката и има сериозни шансове за песен на “Евровизия 2007”.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?