"Енерго-Про" официално взе бизнеса на Е.ОН в България

Акциите на германската компания Е.ОН в електроразпределителната мрежа в Североизточна България официално бяха прехвърлени в петък на чешката компания "Енерго-Про", съобщиха от новия собственик на 59 на сто от капитала на разпределителното и снабдителното дружества, обслужващи региона. 33 процента са на българската държава, но се очаква той да бъде обявен за продажба до края на юли по последни прогнози на приватизационната агенция. Останалият дял държи Европейската банка за възстановяване и развитие.

Сделката за закупуването на бизнеса на Е.ОН в България бе сключена през декември 2011 г. и чехите платиха 133 млн. евро за влизане в оператора, който управлява 42 хил. км енергийна мрежа. През януари придобиването на капитала бе одобрено и от Комисията за защита на конкуренциято и досега джиросването на акциите се забави.

От "Енерго-Про" обясняват, че за приключване на сделката са били поставени условия и за набавяне на всички други необходими разрешения съгласно действащото българско законодателство.

"Основен приоритет на компанията в момента е да увери представителите на властта, че в лицето на Енерго-Про имат надежден партньор, а българските потребители – сигурен и качествен доставчик на електроенергия“, казва Иржи Крушина, председател на Борда на директорите на "Енерго-Про", в разпространеното съобщение.

С придобиването на оператора, снабдяващ с ток 1.1 милиона клиенти, консумирали 5.5 милиарда киловатчаса електроенергия за 2011 г, чешката компания разширява бизнеса си у нас.

Създадената през 1994 г. "Енерго-Про" влиза на българския енергиен пазар през 2000 г. и до момента притежава осем водноелектрически централи, обединени в три каскади – "Санданска Бистрица“, "Копринка“ и "Петрохан“. Това прави компанията най-големия частен производител на електричество от вода в страната.

В момента, освен в Чехия и България, "Енерго-Про" развива бизнес и в Турция и Грузия и за компанията работят над 6000 души. Компанията има опит и в разпределението и снабдяването с електроенергия, тъй като от 2007 година снабдява с ток 864 хил. потребители в Грузия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?