ЕНИ предлага частично сливане на “Южен поток“ и “Набуко“

ЕНИ предлага частично сливане на “Южен поток“ и “Набуко“

Трасетата на конкурентните газопроводи "Южен поток" и "Набуко" да бъдат слети поне частично, предлага шефът на италианския енергиен концерн ЕНИ Паоло Скарони, предаде Форбс.

ЕНИ е паритетен партньор на "Газпром" в реализацията на подводната част на "Южен поток", който ще доставя руски газ по дъното на Черно море през България и Гърция и после през Адриатическо до Италия, а другият лъч на тръбата ще се отклонява през Сърбия до Австрия.

"Набуко" ще е продължение на газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум и през Турция, България, Румъния и Унгария ще стига до Австрия. 

Пътят и на двата проектирани газопровода минава през България, където от думите на Скарони става ясно, че може частично трасетата да се слеят.

Инвестиционните банкери биха нарекли такъв ход стратегическо удобство, подчерта Скарони на енергийна конференция в Хюстън, САЩ. Главният изпълнителен директор на ЕНИ се аргументира, че "ако всички партньори решат да съединят двата газопровода по част от трасето, ние ще намалим инвестиционните и оперативните цени и ще увеличим общите приходи".

Според Скарони двата проекта имат допълващи се силни и слаби страни. Те обаче могат да дадат възможност на Европа да постигне стратегическата си цел да диверсифицира своите източници и транзитни коридори за "синьо гориво", смятат той.

Освен това Скарони има интерес да участва в тръбопровода “Набуко“, който освен каспийски газ, с който се планира за стартира експлоатация, ще доставя в Европа и суровина от Ирак. ЕНИ неотдавна сключи договор с Ирак за разработка на находището “Зубайр“ и е нормално да търси източници за последващия транзит на добиваното там гориво, коментират експерти.

Шефът на итолианската компания отбеляза, че в момента светът е "залят от евтин природен газ", но предупреди, че ниските цени и икономическото възстановяване може да стимулират поскъпване в не чак толкова далечно бъдеще. Природният газ е възприеман като мост между отделящите повече въглероден диоксид изкопаеми горива и алтернативните източници на енергия, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?