Трите руски проекта ще са "ядро" на българската енергийна стратегия

Трите руски проекта ще са "ядро" на българската енергийна стратегия

Българският парламент планира да приеме "национална енергийна стратегия", чието ядро ще бъдат три проекта, разработвани съвместно с Русия, заяви в понеделник председателят на парламента Цецка Цачева след разговорите си с руския министър на енергетиката Сергей Шматко, предаде РИА "Новости" в емисията си на френски, цитирана от БТА.

"Ние планираме в скоро време да приемем стратегия, която ще отдели централно място на три българо-руски проекта (петролопровода България - Гърция, газопровода "Южен поток", АЕЦ "Белене" - бел. ред. на РИА Новости), обясни г-жа Цачева.

Според Цачева отношенията между Москва и София в областта на енергетиката са "тесни и конструктивни", а неотдавнашните срещи са позволили да бъдат решени редица проблеми.

"Въпреки политическите промени и идването на власт на ново правителство (което критикуваше тези проекти за България - бел. ред. на РИА Новости), Русия остава наш стратегически партньор и то най-вече в областта на икономиката и енергетиката", подчерта председателят на българският парламент, цитирана от руската агенция.

По време на разговорите ѝ в Москва стана известно, че Русия не разглежда възможността за обединение на проектите за изграждането на газопроводите “Южен поток“ и “Набуко“. Това изявление е направил руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от Интерфакс.

След среща с Цецка Цачева той каза още, че схемите за финансиране на АЕЦ “Белене” ще бъдат готови на корпоративно ниво до края на април.

Предишният срок за вземане на политическо решение от страна на България дали ще приеме руското финансиране от 2 млрд. евро в ядрения проект бе края на март.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че проектът "Белене" няма да продължи само с руски пари и ще се търси европейски инвеститор.

“Убедени сме, че проектът "Белене”, който днес е лидер в строителството на АЕЦ от ново поколение в Европа, без съмнение ще намери инвеститор”, заяви Шматко в понеделник.

Газопроводите “Южен Поток” и "Набуко", които ще се пресичат на българска територия, не са конкуренти, посочи руският енергиен министър, коментирайки идеята за частично обединяване на двата проекта.

Миналата седмица Паоло Скарони, генерален директор на италианската компания ЕНИ, която заедно с руската “Газпром“ е ангажирана със строежа на подводната част на “Южен поток“, предложи обединяване на трасетата на двете тръби на българска територия за намаляване на разходите по изграждането им.

“Струва ми се, че нашият проект е по-силният, имаме и споразумение, и газ. Чакаме кога проектът “Набуко“ ще може да се състезава с нас“, заяви Шматко. И по-рано той е коментирал, че руската страна е готова дори да предложи по-ниски такси за пренос на газа, за да си осигури договори за доставка по “Южен поток“. Руският министър допълни, че очаква до края на март да приключат разговорите за включване на Австрия в проекта и скоро да се създаде проектната компания за реализацията на трасето на българска територия.

Изявлението идва ден след като заместник-председателят на Държавната дума и президент на Руското газово общество Валерий Язев заяви, че предложението на ЕНИ е разумно, би могло да премахне политическите рискове, свързани с транзита на горивото, и заслужава да се проучи внимателно.

Според анализатори дърпането на Русия е свързано с неразбирателството на “Газпром“ с ЕНИ за влизането на френската “Електрисите дьо Франс“ (EDF) в “Южен поток“. Двете компаниите не могат да се споразумеят за схемата за влизане на французите в проекта.

EDF трябва да получи между 10 и 20 на сто от дела в общата компания, в която в момента по равен дял имат руснаците и италианците. Русия иска това да стане за сметка на участието на ЕНИ, но партньорът им настоява всеки от акционерите да отдели пропорционален дял, за да се запази паритетът между създателите на проекта.

Според източници на Интерфакс позицията на Скарони е неконструктивна и генералният директор на ЕНИ, чийто договор изтича през 2011 г., неведнъж се е изказвал за “Южен поток“ по начин, който не се харесва на Москва.

Агенцията припомни как Скарони преди време заяви, че общите инвестиции в “Южен поток“ може да надхвърлят 20 млрд. евро, което не бе коментирано от съакционера “Газпром“. Изданието коментира още, че “Южен поток“ и “Набуко“, който се строи именно, за да намали зависимостта на Европа от руски природен газ, си остават конкурентни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?