ЕП поиска различно брандиране на храните дори с малки разлики в състава

ЕП поиска различно брандиране на храните дори с малки разлики в състава

Комисията на Европейския парламент, която отговаря за вътрешния пазар, препоръчаха налагане на серия от мерки за целия ЕС за справяне с проблема с различния състав на някои хранителни продукти, които се продават под една и съща марка. 

Фирмите, които продават един и същи продукт в целия ЕС, но с различаващо се съдържание в отделните държави, не трябва да го етикетират и брандират по привидно идентичен начин, тъй като това може да заблуди потребителите, препоръчаха членовете на Европейския парламент.

Те смятат, че продуктите с двоен стандарт подкопават доверието на гражданите в справедливото функциониране на вътрешния пазар на ЕС.

“Ако продуктът се продава под една и съща марка и опаковка, той трябва да има същия състав. Ако производителят иска да пригоди продукта за различните пазари, потребителите имат право да знаят и да са наясно с тази промяна за всеки отделен продукт“, заяви докладчикътпо темата Олга Сехналова (Чехия, групата на Алианса на социалистите и демократите).

"Трябва да гарантираме, че всички подвеждащи практики са забранени и че предложените инициативи няма да останат само на хартия", допълва тя.

Според Сехналова изменението на Директивата за нелоялни търговски практики, предложено от ЕК през април, е добра отправна точка, но са необходими още мерки.

"В ЕС не трябва да има нито продукти от втора класа, нито потребители от втора класа“, казва евродепутатът.

От пресслужбата на Европейския парламент напомнят, че тестовете и изследвания, извършени в няколко държави – членки на ЕС, предимно от Централна и Източна Европа, показват, че част от продуктите се различават по състав в ущърб на потребителите.

Тези различия са открити не само в хранителни продукти, като например рибни пръчици, разтворими супи, кафе и безалкохолни напитки, но и в други стоки като перилни и миещи препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета, напомня ЕП.

Според евродепутатите трябва да се разработи общ подход за тестване, за да се съберат надеждни и съпоставими доказателства и да се установи колко сериозен и широко разпространен е проблемът с “двойния стандарт“. Резултатите трябва да бъдат оповестени в публично достъпна база данни и да бъдат анализирани “не по-късно от края на тази година“, зявява парламентарната комисия.

Докладът на Олга Сехналова ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала по време на септемврийската пленарна сесия. 

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС