ЕЦБ пак ще залее банките с пари от 2020 г.

Франкфурт отложи за още по-далечно бъдеще вдигането на лихвите

Президентът на ЕЦБ Марио Драги, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне нова програма за евтино кредитиране на банките от септември 2020 г., обяви президентът на институцията Марио Драги.

Засега не се предвижда връщане на програмата за "количествени улеснения", чрез която банката изкупуваше еврооблигации. Тя приключи преди по-малко от три месеца, в края на декември.

ЕЦБ обясни, че "новата вълна на гигантски заеми за банките", която предвижда, цели да се бори със слабия растеж и ниската инфлация.

Целта е между септември 2019 година и март 2021 година на нуждаещите се банки да бъде гарантиран нов буфер от налични средства, за да се запазят благоприятните условия на кредитиране и да се бъде стимулирана икономиката, се пояснява в комюнике на ЕЦБ.

Поредното разхлабване на ликвидността идва преди още тя да е била затегната.

ЕЦБ продължава да се страхува да вдигне лихвите в еврозоната, стана ясно на заседанието на управата на институцията в четвъртък.

Институцията във Франкфурт отложи за още по-далечно бъдеще вдигането на лихвите си, обещавайки да ги запази на исторически ниското им равнище най-малко до края на година. Преди днешното заседание банката бе заявила, че може да започне да ги повишава към лятото на 2019 година.

Драги се подсмихна на журналистически въпрос дали изобщо ще вдигне лихвите, докато е президент на ЕЦБ.

Основната лихва по рефинансирането остава 0%, а търговските банки ще продължат да плащат на ЕЦБ отрицателна лихва от 0.40% за парите в наличност, които не са им нужни в момента.

ЕЦБ понижи прогнозите си за растежа в еврозоната за тази и за идната година заради натрупването на конюнктурни рискове, обяви още Марио Драги.

Централната банка вече предвижда икономиката в еврозоната да нарасне с 1.1 на сто през 2019 година и с 1.6 на сто през идната спрямо очакваните по-рано 1.7 на сто и за двете години. За 2021 г. запази досегашната си прогноза за растеж от 1.5 на сто.

Забавянето на външното търсене и специфични фактори в някои сектори и страни, като затрудненията на германската автомобилна промишленост, ни карат в средносрочна перспектива да предвиждаме по-слаби перспективи от очакваните, каза Драги.

При все това той наблегна, както и на предишните заседания на банката, на икономическата подкрепа, свързана с благоприятните условия на финансиране, на спада на безработицата и повишението на заплатите, както и на силната бизнесактивност в света, макар темпът ѝ да е забавен.

В заключение управителният съвет на ЕЦБ продължава да отстоява позицията, че има слаба вероятност от рецесия в цялата еврозоната, допълни Драги.

След изявленията му еврото понижи курса си с 0.48 на сто спрямо долара, съобщи АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес