Подаръкът на Драги изглежда малко недостатъчен*

Сегашният президент на ЕЦБ, италианецът Марио Драги

Мрачните икономически перспективи поддържат един умерен подход в паричната политика. При условие че ЕЦБ избра да действа, вместо да чака, тя можеше да направи много повече.

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада инвеститорите, като отрано обяви нов пакет парични стимули. Когато обаче погледнете в кутията, подаръкът е доста по-малко щедър, отколкото би могъл да бъде. Марио Драги предпочете да направи малка крачка по-рано, отколкото да се намеси по-късно по по-решителен начин. Президентът на ЕЦБ освен това искаше да се съобрази с всички, което очевидно ограничи възможностите му за действие.

Съобщението, че ЕЦБ ще започне да отпуска нови целенасочени евтини кредити и ще забави първото повишаване на лихвените си проценти, прилича на шокова мярка. Инвеститорите очакваха намек за следващите ходове на ЕЦБ, но не чак това.

Резултатът е някъде по средата. Драги каза, че няколко членове на Управителния съвет на ЕЦБ са иска да се отложи първото повишаване на лихвите до март 2020 година, но банката в крайна сметка е решила това да стане в края на тази година. И най-важното, евтините кредити в рамките на т. нар. целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране, които също зависят от изпълнението от банките на някои кредитни цели, са по-малко щедри, отколкото можеха да бъдат. Сега банките могат да взимат кредити за две години, а за четири, както преди, и лихвеният процент ще бъде индексиран към основния рефинансиращ процент през периода на операцията, който сега е нула. В миналото най-ниското му равнище е било колкото депозитния процент, който към този момент е - 0,4 %.

Най-важното е, че очакванията на инвеститорите третата серия от целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране да бъде на разположение от юни бяха попарени. Вторият кръг изтича през юни 2020 година, което означава, че от юни 2019 година всяко финансиране, чийто падеж е след по-малко от една година, няма да бъде обхващано от нетното стабилно финансиране - регулаторно изискване за ликвидност. Цената за банките, за да покрият това правило от Базел, ще се повиши, тъй като те няма да могат да разчитат толкова на парите, които са изливани върху тях от ЕЦБ. За по-слабите кредитори по-специално това е неприятна новина. Нищо учудващо тогава, че това съобщение се отрази толкова лошо на банковите акции, така както и на борсовите индекси.

Защо Драги бе толкова стиснат този път? Една от причините е несигурността около перспективите за икономическия растеж на еврозоната. ЕЦБ понижи рязко прогнозите си за растежа и инфлацията и поддържа тезата си, че рисковете продължават да теглят надолу.

Нейните ръководители обаче продължават да бъдат непреклонни, че еврозоната няма да изпадне в рецесия. Някои важни положителни фактори, включително устойчивият ръст на заплатите и добрите условия за финансиране, се запазват. Перспективите може да се подобрят или влошат внезапно, в зависимост от външни фактори, като продължаващия търговски спор между САЩ и Китай. "В една тъмна стая се придвижвате със ситни стъпки.

Не тичате, но се движите", каза Драги. Тъй като ЕЦБ предпочете да действа отрано, вместо да чака, тя трябваше да ограничи действията си. Това е разумно като се има предвид несигурността за бъдещето.

Другият елемент бе разнообразието от мнения в Управителния съвет на ЕЦБ. Докато традиционните хардлайнери, включително президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, звучаха по-меко през последните седмици, несъмнено имаше различни гледни точки, както пролича ясно от дискусията за поисканото продължаване на предварителните указания. За разлика от други случаи в миналото, Драги този път се стремеше към единодушие. Това ограничи възможностите за по-амбициозни действия.

Разбира се това може да е последица от сравнително близкия край на мандата на президента на ЕЦБ. От началото на ноември някой друг ще отговоря на въпросите на традиционната пресконференция на банката. Едно решаване с мнозинство на мерки, които ще вържат ръцете на ЕЦБ далеч напред в бъдеще, би било по-малко достойно за доверие. Наследникът на Драги сега вероятно е част от Управителния съвет. Какво би станало, ако той не е съгласен с взетите днес решения?

С приближаването на деня, в който Драги ще се оттегли, компромисите може да са станали новата норма в ЕЦБ. Шоковите мерки са отстъпили място на "войната на изтощение" около наследяването на Драги.

* б. изд.: Този коментар не отразява непременно мнението на редакционния съвет на агенция Блумбърг и нейните собственици.

** б. изд.: Фердинандо Джулиано пише за агенция Блумбърг коментари и редакционни статии, посветени на европейската икономика. Той е и икономически коментатор на италианския вестник "Република" и бивш член на редакционния съвет на британския "Файненшъл таймс".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа