ЕЦБ ще се включи в схемата по отписване на част от гръцкия дълг

"Тройката" кредитори иска мерки за икономии за още 4,5 млрд евро

Гръцкият премиер Лукас Пападемос

Правителството на Гърция и частните кредитори, с които то преговаря, могат да стигнат до споразумение за гръцкия дълг още днес, но крайно необходимо е в схемата за отписване на дълга да участва и Европейската централна банка, смятат банкери и други високопоставени представители, цитирани в сряда от Ройтерс и гръцките медии.

Източници в Атина и Брюксел заявиха, че преговорите по суаповата сделка за гръцкия дълг са много близо до приключване и че банките и застрахователните компании са готови да приемат 70-процентно орязване на облигациите, които те държат, за да бъде намален дългът на Гърция с около 100 млрд. евро.

Банкери обаче смятат, че това процентно орязване няма да бъде достатъчно, за да може дългът на Гърция да бъде намален до 120 на сто от БВП на страната до 2020 г., както бе договорено от правителството в Атина с МВФ. Представител от ЕС заяви пред Ройтерс, че целта е дългът да бъде намален като процент от БВП до 120 на сто, но дори и с отписването, дългът ще бъде значително по-висок, което налагало в този процес да бъде включен и държавният сектор.

От Европейската централна банка миналата седмица заявиха, че в рамките на облигационната програма за подпомагане на Гърция за последната година банката е внесла 38 млрд. евро за покупката на гръцки държавни облигации на номинална стойност 50 млрд. евро. Това означава, че ЕЦБ е извлякла печалба от 12 млрд. евро, които може да върне на Гърция без да е нужно да регистрира загуби.

Въпреки това обаче се предполага, че ЕЦБ и другите централни банки от еврозоната ще отчетат загуби заради държаните от тях гръцки облигации. Някои източници смятат, че определени централни банки няма да могат да се справят с тези загуби.

Времето обаче действа притискащо и споразумението за отписването на част от гръцкия дълг трябва да бъде финализирано до средата на февруари, за да може Атина да погаси плащания по облигации в размер на 14,5 млрд. евро, чийто падеж изтича през март, за да не фалира Гърция.

"Тройката" иска от Гърция икономии за още 4,5 млрд. евро

За да стане обаче това, Гърция отново е притисната до стената, "тройката" международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ иска от правителството в Атина допълнителни мерки за икономии в размер на 4,5 млрд. евро, за да бъде отпуснат на Гърция втори заем от 130 млрд. евро и да се намали част от нейния дълг, информират гръцките медии в сряда.

В. "Вима" пише, че "тройката" кредитори искат от гръцкото правителство спешно да приеме пет мерки и да изпълни условията по договора за втория заем. Тройката иска уволнения и закриване на 150 хиляди работни места в държавния сектор до 2015 г., въвеждане на единна система на заплати на държавните служители, частични приватизация на държавните болници, ограничаване на бюрокрацията и орязване на заплатите в частния сектор.

Мерките за икономии се очаква да бъдат приети и вкарани за гласуване в парламента до 13 февруари. Еврогрупата даде срок на Гърция до 13 февруари официално да представи предложение във връзка с размяната на облигации по нейния дълг.

В.. "Етнос" пише, че кабинетът Пападимос е притиснат от сроковете и че до понеделник трябва да приключи преговорите с тройката, за да бъдат сключени споразуменията за втория заем и за отписване на част от дълга. На 6 февруари, понеделник, Еврогрупата ще има ново заседание по проблема с Гърция.

В. "Катимерини" помества доклад, представен от МВФ на правителството, в който се предлагат драстични данъчни промени и по-специално въвеждане на единна ставка на ДДС - 19 или 21 на сто, увеличаване на косвените данъци и такси, орязване на данъчните облекчения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?