ЕЦБ затегна условията за финансиране на гръцките банки

Централната банка отказа да увеличи ликвидната помощ

ЕЦБ затегна условията за финансиране на гръцките банки

Няма да бъде повишена спешната ликвидна помощ за гръцките банки, отпускана от Европейската централна банка (ЕЦБ), като в същото време финансовите институции ще трябва да покриват по-високи изисквания за обезпечаване на получаваните средства от  ЕЦБ.

Това реши Управителният съвет на европейския централен трезор късно вечерта в понеделник. Според публикуваното във вторник на сайта на ЕЦБ решение спешната помощ за ликвидност ELA (emergency liquidity assistance) за гръцките банки остава на равнището от 89 млрд. евро, определено на 26 юни 2015 г., когато Атина отхвърли последното предложение на международните кредитори за финансиране на дълговете ѝ срещу сериозни социални и пенсионни реформи.

Това доведе до затваряне на гръцките банки миналия понеделник и въвеждане на капиталов контрол, което ще продължи поне до четвъртък – 9 юли.

Заради недостига на свежи пари, което вече оказва влияние върху нормалното функциониране на гръцката икономика, централната банка на Гърция поиска увеличение на тавана на средствата, които да се влеят във финансовия сектор на страната.

Сега обаче тя получава не само отказ за свежи пари, но и ЕЦБ реши да завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаването на средства от фонда, става ясно от публикуваното на сайта на ЕЦБ решение на Управителния съвет на банката.

"Финансовото положение на Република Гърция влияе върху гръцките банки, тъй като обезпечението, което те използват в ELА, разчита в значителна степен на свързани с правителството активи", се казва в съобщението на ЕЦБ.

От там допълват, че Управителният съвет следи от близо ситуацията на финансовите пазари в Гърция и при необходимост е готов да действа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес