Според вестник в Атина

Гръцките банки ще разпродават дъщерните си поделения на Балканите

Гръцките банки ще разпродават дъщерните си поделения на Балканите

Гръцките банки планират разпродажби на дъщерните си поделения в Гърция и на Балканите, като искат разпродажбите да приключат преди стрес тестовете, на които се очаква те да бъдат подложени от европейските институции. Това съобщава в четвъртък гръцкият в. "Етнос".

Четирите системни гръцки банки имат бизнес и в България. ОББ е собственост на National Bank of Greece, Пощенска банка - на Eurobanк (в която гръцката държава има само 35% дял, като големи инвеститори са американски и канадски фондове), Пиреос банк - на едноименната гръцка институция, а Alpha bank оперира в България чрез свой клон.

Споразумението на Гърция с кредиторите предвижда гръцките банки да получат за рекапитализация 25 млрд. евро от Европейския стабилизационен фонд. Рекапитализацията им обаче е обвързана с условия за преструктуриране, посочва изданието.

В свой доклад от 10 юли Европейската комисия предупреди, че без подкрепата на Европейския стабилизационен фонд рисковете за финансовата стабилност в Гърция могат да се окажат неуправляеми и банковият сектор да рухне.

В четвъртък Европейската централна банка /ЕЦБ/ деблокира ликвидни средства за гръцките банки чрез механизма ЕЛА, след като парламентът на Гърция снощи гласува първия пакет от мерки за икономии .ЕЦБ ще продължи да предоставя спешна ликвидна помощ на гръцките банки, заяви на пресконференция президентът на институцията Марио Драги. Таванът на програмата ЕЛА (Emergency Liquidity Assistance - ELA), по която се осигурява тази помощ, ще бъде повишен с 900 млн. евро от досегашните близо 90 млрд. евро, посочи той

За първите пет месеца на годината гръцките банки са претърпели огромни загуби поради изтичане на средства от влоговете. Като голямо се оценява и влошаването на активите на банките заради резкия скок на необслужваните заеми, които в края на март са били 36 на сто, пише още вестникът, цитиран от БТА.

Без финансиране от ЕЦБ гръцките банки ще станат неплатежоспособни, а гръцката икономика ще бъде изправена пред още по-дълбока рецесия, смята изданието.

Финансовото министерство вчера удължи до днес включително банковата ваканция, запази лимита от 60 евро на ден, но разшири кръга на услугите, които банките ще могат да извършват.

Това означава, че днес в действащите 1 250 банкови офиса частни лица и фирми могат да извършват по-широки операции и най-вече да се разплащат с банки и да превеждат пари, в това число на осигурителни и застрахователни компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?