Евродепутат алармира за натиск върху Сметната палата в България

Евродепутат Ингеборг Гресле

Германският евродепутат Ингеборг Гресле, член на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, алармира за опитите за налагане на пълен политически контрол над българската Сметна палата от страна на сегашния кабинет, предаде БНР в четвъртък. Гресле е представител на Европейската народна партия в Европарламента.

Гресле посочва като причина за тази констатация разглеждането на първо четене в Народното събрание на закона за реорганизацията на българската Сметна палата:

"Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017 година. Да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответния професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация", се казва в позицията на евродепутата.

Гресле посочва, че България е държава, в която "назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Европейската комисия като "непрозрачни " и са белязани от "силни икономически интереси".

Самата Сметна палата излезе с остро становище срещу готвените промени в закона за устройството и функциите ѝ. Според сегашния ѝ председател проф. Валери Димитров промените в закона целят подчинението на одитния орган на конюнктурни интереси. Промените в закона обаче връщат до известна степен положението в закона отпреди 2011 г., когато той бе изменен от предишните управляващи от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?