Емоционални изблици в парламента заради проекта за нов закон за Сметната палата

Заради неприличен жест към председателя на палатата депутат от ДПС бе изгонен от залата

Сн. БГНЕС

Подготвеният от управляващите нов Закон за Сметната палата предизвика невъздържани забележки и емоционални изблици в пленарната зала в четвъртък, когато промените бяха обсъдени на първо четене. Стигна се дори до отстраняването от две заседания на депутата от ДПС Хамид Хамид, който "от нерви" си позволи неприличен жест към председателя на палатата Валери Димитров, докато последният доста емоционално обясняваше от трибуната как "не му пука" дали ще остане на поста си.

Според новия проектозакон Сметната палата от едноличен (председател и двама зам.-председатели) се преобразува в деветчленен колегиален орган. Променят се изискванията за стаж и квалификация на членовете, както и обхватът и задачите на палатата като одитен орган. Председателят на палатата ще има право само на един седемгодишен мандат.

Проектът бе отхвърлен от депутатите от ГЕРБ, които видяха в него опит за политическа употреба на Сметната палата. Вносителите от левицата и ДПС го защитиха с аргумента, че проектът повтаря почти изцяло действащия до 2010 г. закон, който, според тях, е бил променен от тогавашното мнозинство на ГЕРБ в негова угода.

Новите текстове имат единствено за цел управляващите да "овладеят" одитния орган и да го използват за политически рекет и партийни сделки, смятат от ГЕРБ. В резултат, според депутатите от партията на Борисов, ще има законова възможност за уволнение на досегашните директори на екипи и назначение на удобни за властта.

"Този закон е на практика старият, с който влязохме в ЕС, той е добър и гарантира независимост на институцията", защити проекта председателят на бюджетната комисия и един от вносителите му Йордан Цонев (ДПС). Той обясни, че в момента Сметната палата е едноличен одитен орган (председател и заместник-председатели), което не съответствало на колегиалното начало, заложено в Конституцията. Сред причините мнозинството да напише изцяло нов закон били и незадоволителните резултати от работата на палатата.

"Това е политическа поръчка от управляващите - БСП и ДПС, за да сложат ръка върху Сметната палата и опит тя да бъде превърната в инструмент за политически рекет към своите и репресия към чуждите", заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, която в предишния парламент бе председател на бюджетната комисия и в това качество добре запозната с проекта на ГЕРБ за Сметната палата, прокаран през 2010 г.

"Едно от доказателствата - връщане на деветчленната колегия без особени изисквания за стаж. Резултатът ще е занижаване качеството на одитите, разпръсквайки ги в 9 отделения", каза още тя.

Колегата ѝ Станислав Иванов предположи, че преди евровота ще се "мачкат" кметове от опозицията.

"Като едноличен орган, Сметната палата е била много по-манипулируема и използвана за политически поръчки при ГЕРБ, отговорно го твърдя", реагира сегашният председател на финансовата комисия Йордан Цонев. Той обеща, че ще предостави на компетентните органи множество сигнали за натиск от страна на бившите управляващи върху одитния орган.

От трибуната Цонев обяви, че независимостта на институцията е гарантирана законово и институцията ще може да работи напълно самостоятелно.

"Целта на този закон е освобождаване на Сметната палата от партийна опека", включи се в дебата и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Румен Гечев от БСП припомни, че през 2010 г. ГЕРБ са променили закона, преди да изтече мандатът на дотогавашния колективен орган - колегиума, и без съгласуване с ЕС. И отбеляза в прав текст, че "в цяла Европа одитният орган се управлява от лица, близки на управляващите партии". След което запита Менда Стоянова в качеството ѝ на предишен председател на бюджетната комисия в 41-ото НС защо е спряла от обсъждане доклади на палатата за десетки милиарди долара.

Стоянова се впусна в обяснения как в предишния парламент са внесени 97 доклада на одитния орган, което всеки можел да види в деловодството. Съпартиецът ѝ Красимир Ципов обясни смяната на модела на управление с това, че сегашното ръководство на палатата е отказало да се поддаде на натиск.

Това твърдение накара Корнелия Нинова от левицата да разгърне справка от 2012 г. за "вътрешен одит в палатата за работната атмосфера". Този одит показал, че почти половината служители (42%) са били свидетели на неспазване на служебната йерархия. 25% от работещите там и над 60% от ръководителите на звена са били свидетели на политическо влияние и натиск при вземане на решения.

Думата взе председателят на Сметната палата Валери Димитров, който е начело на институцията девет години и откакто бе внесен новият проект, е особено активен в публичното пространство в защита на сега действащия закон. Димитров бе депутат от НДСВ в 39-ото НС, но след промените в закона за Сметната палата през 2010 г. бе преизбран начело на институцията.

"Няма данни и факти за подобни твърдения на служители в доклада на вътрешното звено", заяви Димитров. Той заяви, че и сега моделът на управление е колегиален, защото е от трима души, които решават с консенсус. Председателят на палатата опроверга и твърденията на вносителите, че одитният орган бил загърбил основната си задача да прави анализ на публичния сектор чрез одити на изпълнението. "Такава задача Сметната палата няма, нито другите Сметни палати в Европа, такъв приоритет имат само в Дания, Швеция и Норвегия", каза Димитров.

А по повод на откритите обвинения, че неговата публична активност се дължи на застрашения му пост, Димитров избухна:

"Не ми пука дали ще бъда още три години председател на Сметната палата и затова не ми говорете такива работи, девет години съм начело, но аз имам кауза да защитавам сегашния закон, защото той е много по-добър".

"Моето усещане е, че направихме безпристрастни одити на Авиоотряд 28 и МВР - имаше нарушения, но без данни за престъпления, това обаче е причината за някаква ярост, която се поражда срещу нас. Ако прокуратурата беше сметнала, че има данни за престъпления, докладът ни е публичен, щеше да образува наказателно производство, питайте ги защо не е направено досега", завърши ядосано Димитров и слезе от трибуната, съпроводен от ръкопляскания на депутати от ГЕРБ.

Което пък накара народният представител от ДПС Хамид Хамид да му отправи неприличен жест с ръка.

За това си поведение той бе отстранен от две пленарни заседания от председателстващия сегашното заседание Алиосман Имамов. Йордан Цонев от ДПС посочи, че групата на партията е съгласна с наложеното наказание над колегата му, който "също имал нерви", но се учуди защо от залата не е бил отстранен Валери Димитров заради възклицанието, че "не му пука".

Законопроектът за Сметната палата ще бъде гласуван в петък в началото на заседанието на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България