В Сметната палата може да се появят "номенклатурни тъпоъгълници"

Проф. Валери Димитров е убеден, че ролята на одитната институция ще бъде сведена до лакей за изпълнение на политически поръчки

В Сметната палата може да се появят "номенклатурни тъпоъгълници"

С новия закон за Сметната палата, ролята ѝ ще бъде сведена до лакей за изпълняване на политически поръчки, като сред членовете ѝ може да се появят "номенклатурни тъпоъгълници", коментира дългогодишният директор на палатата проф. Валери Димитров, който ще бъде сменен след окончателното приемане на нормативния акт.

Законът, внесен от БСП и ДПС, предизвика остра реакция заради преобразуването на палатата в деветчленен колегиален орган. Променят се изискванията за стаж и квалификация на членовете ѝ, както и обхватът и задачите на институцията като одитор. БСП и ДПС възстановят партийно-квотния принцип на управление на палатата и така да сменят сегашния ѝ председател Валери Димитров.

Законът е откровено некадърен и вносителите са станали заложници на този законопроект, защото са далеч от материята и нито един от четиримата не се е занимавал с одитна дейност или финансов контрол, коментира Валери Димитров в неделя пред БНР.

"Законопроектът има ясни партийно-политически цели. Идеята е да бъде възстановена голяма колегия, избрана на партийно-квотен принцип, да бъдат премахнати професионалните изисквания за такава колегия, за да бъдат там назначени всякакви хора. Подозирам, че в тази колегия могат да се появят прилични професионалисти. Могат да се проявят и откровени номенклатурни тъпоъгълници, но какъвто и да бъде съставът, тя е програмирана и нейната роля ще бъде сведена до лакей на управляващи партийни централи. Не можеш да премахваш постиженията на реформата на сегашния закон - високият професионален ценз за ръководители, за директори и за одитори и да искаш това да бъде Сметна палата, която да се ползва с доверието на една професионална институция", заяви той.


Димитров коментира и твърденията, че е прокарвал политическа линия и е консултирал определени представители на властта. Той изтъкна, че оповестеният имейл е съдържал данни за одит, до които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е имал право на достъп по закон.


"На 22-ри октомври Цветанов идва с двама заместник-министри и в присъствието на заместник-председател разпитва за доклада за одита на МВР по време на мандата му. Той му се връчва, за да предяви възражения и обяснения, а той казва: "А включена ли е сделката за "Сименс". Те му отговарят, че тя не е обект на тази проверка, а той категорично каза, че това не е справедливо и иска сделката да бъде проверена, защото претендира, че съществено е подобрил параметрите ѝ и се е стигнало до намаляване на крайната цена със 17 милиона евро", разясни Валери Димитров.

Сделката със "Сименс", за която е настоявал Цветанов, бе подписана при предишното правителство на Сергей Станишев.


В Сметната палата няма и не е имало анонимни сигнали за сексуален тормоз, каза Валери Димитров, отхвърляйки други обвинения, отправени към него. Има кутия за анонимни сигнали, но тя стои празна, уточни той.


Сметната палата не може да контролира банковите сметки в България и чужбина, защото няма достъп до банковата тайна, каза още Валери Димитров и изрази съмнение, че явяването му в съда може да хвърли повече светлина върху имотното състояние на бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров.

"Бисеров никога не е бил обявяван като лице със несъответствие между декларираното и провереното. Тоест се оказва, че той надлежно е декларирал това, което е бил длъжен да декларира и проверките съответстват на декларираното. Обаче за офшорни сметки, просто и ясно, ние не можем да проверяваме. Финансовото разузнаване към ДАНС може да проверява тези неща. Обстойна проверка на личните финанси и имущество извършва НАП. Ние можем да правим само проверките, които законът ни позволява", каза Валери Димитров.

При обсъждането на закона в парламента тази седмица той заяви, че според него причината за написването му е фактът, че палатата е извършила професионално, безпристрастно и обективно проверките си на правителствения "Авиоотряд 28" и на МВР по време на ГЕРБ. В одитите бе установено, че има нарушения, но няма данни за престъпление, заради което не бе сезирана прокуратурата, каквото бе желанието на сегашните управляващи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?