Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сметната палата вече ще бъде колегиален орган

Шефът й с право само на един 7-годишен мандат, но ще предлага осемте членове на институцията

1 коментар
Сметната палата вече ще бъде колегиален орган

След поредни спорове в пленарна зала за интересите за овладяване на Сметната палата с предложението за преобразуването ѝ, във вторник депутатите окончателно одобриха на второ четене новия закон, регламентиращ дейността на одитната институция, според който тя става колегиален орган с деветима членове. Досега палатата имаше управление от един председател и двама негови заместници.

 

Предложението на депутатите от БСП Георги Кадиев и Борис Цветков Сметната палата да е от петима членове, колкото са видовете одитна дейност, първоначално бе прието, но в последствие прегласувано и отхвърлено. Така в крайна сметка остана вариантът одитната институция да има един председател и осем членове със седемгодишни мандати. Шефът на Сметната палата ще се избира от парламента до три месеца преди изтичането на мандата на предшественика му и няма да може да бъде преизбиран.

 

Председателят на органа ще предлага на Народното събрание кои да са членовете на палата, въпреки че от ГЕРБ поискаха техният избор да става с номинации на парламентарните групи и с публична процедура.

 

Няма европейска страна, в която ръководството на Сметната палата да се избира на

принципа на конкурса "Мис България", навсякъде членовете се предлагат от председателя. аргументира решението Румен Гечев от "Коалиция за България", което провокира коментара на Станислав Иванов от ГЕРБ, че управляващите не са съгласни да има прозрачна процедура, защото искат да назначат партийни функционери да управляват Сметната палата.

 

Оставете бъдещо хипотетично време кой ще партизира и кой няма, защото ще говоря в минало конкретно време какво точно сте направили с този председател и ръководство на Сметната палата, репликира го Йордан Цонев от ДПС. Той е един от вносителите на новия закон за Сметната палата и името му продължава да се спряга като претендент да оглави новия одитен орган, въпреки че той многократно отрече подобна амбиция.

 

Депутатите решиха заплатата на шефа на одитната институция да е 90 процента от възнаграждението на председателя на парламента , а членовете на палатата – 90 процента от заплатата на своя началник.

 

Георги Кадиев призова по-бързо да се приемат разпоредбите, защото в момента Сметната палата е парализирана, "ръководството ѝ си е приготвило багажа" в очакване.

 

Според ГЕРБ промените ще позволят да се назначават партийно обвързани непрофесионалисти, което ще постави под съмнение одитите на палатата.

 

Защо отпадна изискването председателят и членовете на институцията да не са действащи депутати, кого ще облагодетелствате, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя се усъмни дали не са верни информации, в които се твърди, че Йордан Цонев се готви да оглави одитния орган.

 

При дебатите депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова заяви, че въвеждането на 9 членове ще доведе до съществени трудности в работата на Сметната палата. "От наша страна се предлага да се запази изискването за специализиран стаж. В противен случай ще се понижи качеството на професионализма”.

 

"Ние предлагаме да има професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол, финансите или счетоводството не по-малко от 15 години”, допълни колегата ѝ и съпартиец Владислав Николов.

 

В крайна сметка народните представители решиха окончателно, че за председател и членове се избират лица, завършили висше икономическо или юридическо образование с магистърска степен и професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на палатата.

 

Решено бе председател и членове на отдитнат институция да не може да бъдат съпрузи или съвместно живеещи, а също така и роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, свързани по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

 

По предложение на Димитър Лазаров от ГЕРБ бе прието изиискване председателят и членовете да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или не са лишавани по съответния ред да заемат определена длъжност или да упражняват определена професия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Кристиян Иванов
    #1

    Както винаги Десислава Атанасова е много прозорлива и според мен напълно права в твърденията си. Тази жена беше най-добрия здравен министър в страната ни, жалко, че вече не заема този пост, тя разкри редица злоупотреби за кратко време и наказа виновните, не помня друг здравен министър да е реагирал така светкавично и справедливо.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.