Евродокладът ще е критичен заради липсата на резултати по знакови дела

Захариева: Очакваме от ЕК експерти да помагат да съдебната реформа у нас

Сн.: БГНЕС

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева даде да се разбере, че предстоящият мониторнигов доклад на Европейската комисия ще критичен за България. По нейните думи ЕК е на мнение, че България се движи в правилната посока, но все още се очакват резултатите. Знаете, че те се интересуват не от това какви стратегически документи приемаме, а как ги изпълняваме. ЕК очаква резултати по делата с висок обществен интерес, каза Захариева в петък, след срещите си в Брюксел.

По думите ѝ докладът за Румъния ще е по-положителен. "Истината е, че те по отношение на делата с висок обществен интерес, борбата с корупцията по високите етажи на властта, борбата с организираната престъпност, постигат по-добри резултати от България. Това беше казано почти в прав текст", каза министърът, цитирана от БНР.

Захариева съобщи, че е потвърдила пред заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс желанието на България да покани експерти от ЕК и държавите, които традиционно наблюдават нашата страна, които да участват в набелязването на необходимите стъпки, очаквани от всички. Министърът поясни, че подобна експертна помощ няма да бъде ползвана от нашата страна за първи път - това вече е правено в енергетиката, в МВР, в пътната агенция, в образованието.

През декември премиерът Бойко Борисов заяви след посещение в Брюксел, че предложил европейски експерти да наблюдават дейността на прокуратурата и осъществяването на съдебната реформа като цяло. Борисов каза това след окончателното приемане на конституционните промени, бламирали съдебната реформа и довели до оставката на тогавашния министър Христо Иванов.

Според Захариева конституционните промени ще бъдат отчетени като позитивна стъпка, както и предложеният от нея Съветът за координиране на реформите в правосъдието.

"Но ще се отчетат и слабостите и това, че няма достатъчен напредък“, добави тя.

Механизмът помага на България, но в същото време желанието на премиера е доразвитие на този механизъм. Очакваме експерти, които ще дадат препоръки и заедно с нас ще изготвят реформите, допълни министър Захариева.

На въпрос дали са я попитали за разкритията в сайта "Биволь“ за политическо влияние върху ВСС от записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, Екатерина Захариева отговори: "Не сме коментирали нито казуса "Янева-Ченалова", нито някакъв друг конкретен казус. Това, което те очакват от нас, са резултати по конкретни дела, конкретни резултати. По-скоро говорихме като цяло за независимост на съдебна система. Не беше повдигната темата, намесата на политици, камо ли конкретни в съдебната власт. Говорихме затова, че, да, конституцията е добра стъпка точно по отношение на независимост, но много по-важните стъпки тепърва предстоят, а това е изменението на закона за съдебната власт, което да гарантира тази независимост, който да доразвие тази независимост".

Захариева бе приета от заместник-председателите на Европейската комисия Франс Тимерманс и Кристалина Георгиева, както и от еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и генералния секретар на ЕК Александер Италианер. Главна тема на разговорите е бил напредъкът на България в областта съдебната реформа в последната година.

По думите на Захариева общо е мнението, че в следващите три месеца ще бъде важно приемането на закона за съдебната власт, за да има напредък по въпросите за кариерното израстване, оценката и проверките за почтеност на магистратите, електронното правосъдие, реформите в съда и прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?