Съдът пусна под домашен арест обвинените за убийството във Враца

Нямало категорично становище, че побоят е причинил смъртта на Тодор, и братята имат чисто съдебно минало

Обвинените братя Десислав и Иван Дамянови

Братята Иван и Десислав Дамянови, обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор Йорданов, излизат на свобода с мярка за неотклонение "домашен арест".

Това реши Врачанският окръжен съд в петък, докато в същото време пред сградата се провеждаше протест в памет на ученика с призив: "Не бъдете безразлични и покажете вашата гражданска позиция!"

Решението на съда е мотивирано с чистото съдебно минало на двамата братя и това, че още не е готова съдебно-медицинската експертиза, а предварителните заключения от двете аутопсии на починалия Тодор не дават категорично становище, че ударите при побоя, нанесени му от Дамянови, са причинили смъртта на момчето. Съдът е приел още, че няма предпоставки братята да се укрият, защото имат постоянни адреси дълго време, семейства, и постоянна работа.

Защитата на обвиняемите, която поиска налагането на марката "домашен арест", се аргументира със заключенията на съдебните лекари, че нанесените 28 удара по тялото на момчето не са причинили смъртта му, а от какво е починало то предстои да изясни съдебно-медицинската експертиза.

Според адвокатите на двамата братя, работата по делото е подложена на голям обществен и медиен натиск и за повдигнатото ново по-тежко обвинение няма обосновани предположения и доказателства. Те бяха категорични, че то е наложено, за да бъде взета по-тежката мярка. Основната им теза беше, че те са нападнати от 18-годишния Тодор и действията им са били в условията на неизбежна самоотбрана.  

Веднага след обявяване на мярката двамата братя казаха, че са невинни. Десислав заяви, че няма нито един нанесен удар от тяхна страна, "просто нелеп инцидент". По думите им той ги е нападнал, без те да разберат какво става. Изказаха съболезнования за смъртта на Тодор.

По-рано един от двамата братя заяви пред съда, че не съжалява: "Не съжалявам, защото нищо не съм направил, той ни нападна".

След края на заседанието Десислав Дамянов, разказа пред журналисти своята версия за случилото се. Според него, те не са удряли момчето, въпреки разигралата се разпра между тях, а се опитали да го задържат. "Аз не съм убиец, защото до последно се борех за живота на момчето и се опитах да му извадя езика", заяви Десислав, на когото по време на заседанието на съда му прилоша.

През целия ден, докато се гледаше мярката за неотклонение на двамата, съдебната палата във Враца бе заобиколена от приятели, близки и съученици на починалия младеж. След като научиха за решението на съда, събралите се хора се заканиха с гражданско неподчинение и барикада на сградата, за да не допуснат двамата братя да се приберат вкъщи. Те заплашиха с бунт, но след като съдът забави достатъчно дълго извеждането на двамата братя, се разотидоха.

Говорителят на Окръжния съд Снежана Наумова заяви, че са подложени на огромен обществен и медиен натиск. Това не помага за обективност, каза тя и припомни, че никой не може да раздава присъди, освен съда. Това го прави само съдията, въз основа на събраните доказателства и вътрешното си убеждение. Само това е пътят към така желаната съдебна реформа, заяви Наумова, цитирана от БНР.

По време на заседанието прокуратурата поиска братята да бъдат задържани за постоянно в ареста, изтъквайки, че по делото има данни, че те могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Въпреки че все още не са ясни повторните заключения на изпратените от София съдебни медици от ВМА, които да изяснят причината за смъртта, обвинението се позова на множеството свидетелски показания, заключвайки, че може да се направи обосновано предположение, че братята са убили Тодор.

Първоначално двамата бяха обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на Тодор чрез умишлено нанасяне на лека телесна повреда. Това предизвика масово недоволство във Враца, където се проведоха и два протеста.

Междувременно прокуратурата повдигна ново, по-тежко обвинение на братя Дамянови – умишлено убийство по хулигански подбуди. Разликата е, че първото се наказва със затвор до 5 години, а второто – от 15 до 20 години или доживот.

Обратът стана факт часове, след като бе обявено, че главният прокурор Сотир Цацаров спешно е изпратил екип да провери цялата дейност на прокуратурите във Враца и Бяла Слатина. Окончателната причина за смъртта на Тодор ще стане ясна след обявяването на заключенията от новата съдебно-медицинска експертиза. Това се очаква да стане до 15 дни. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?