"Еврохолд" договори 26 млн. евро за покупката на ЧЕЗ

"Еврохолд" договори 26 млн. евро за покупката на ЧЕЗ

Застрахователният холдинг "Еврохолд", пред който паднаха всички регулаторни пречки за придобиване на доставчика на ток ЧЕЗ, си осигури 26 млн. евро дялова инвестиция от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS (GEM). Българският холдинг ще използва инвестираните средства за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за развитие на застрахователния си бизнес. Двете страни вече имат подписано споразумение за ангажимент, съобщиха в понеделник от "Еврохолд".

Развръзката се случва броени дни след като "Еврохолд" обяви, че планира да пусне свои нови акции на Българската фондова борса, за да набере 100 млн. евро за плащането по сделката с чешката енергийна група ЧЕЗ за покупката на 67 на сто от нейните електроразпределително и електроснабдително дружество в Западна България и още четири нейни дружества.

Парите са необходими за окончателното приключване на сделката за 335 млн. евро, пред която паднаха всички регулаторни пречки.

Кой е GEM?

GEM e глобален фонд с 30 години история и над 400 реализирани сделки. Фондът е инвестирал $3.4 млрд. в 70 държави, предимно на развиващи се пазари, добавят от "Еврохолд".

"Радваме се, че GEM реши да инвестира в нашия холдинг и да подкрепи инвестиционната ни стратегия. Споразумението с GEM e ясен знак за доверие в мениджмънта и развитието на нашата компания", коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд".

Стратегическата дългосрочна цел на холдинга е да се превърне в един от водещите независими доставчици на финансови и ютилити услуги в Югоизточна Европа.

За новите акции

На 2 март стана ясно, че се очаква на извънредно общо събрание на акционерите на 10 април да се гласува публичното предлагане на малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност - съответно 1 лв. и 2.50 лв.

За целите на увеличението на капитала "Еврохолд" ще публикува проспект, който следва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор. Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31.6 млн. акции). Инвестиционен посредник по увеличението на капитала ще е "Евро-Финанс" АД.

"Набраните средства ще бъдат използвани и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане", коментира тогава Васил Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес