Еврокомисията създава център срещу двойния стандарт при храните

Еврокомисията създава център срещу двойния стандарт при храните

Европейската комисия открива Център за знания за измамите с храни и качеството на храните, който ще се управлява от Съвместния изследователски център, съобщиха от Брюксел.

Центърът се създава в отговор на загрижеността на потребителите относно качеството на храните и измамните практики.

Последните случаи на измами с храни включват маслиново масло, вино, мед, риба, млечни продукти, месо и птици, съобщават от Еврокомисията. Освен това потребителите може да са изложени на нелоялни търговски практики, по-специално във връзка с хранителни продукти със значителни разлики в състава, които обаче се предлагат на различни пазари с подобна опаковка.

Този проблем беше повдигнат от страните от Централна и Източна Европа, сред които и България.

Сега центърът за знания за измамите с храни и качеството на храните ще координира дейностите по надзор на пазара. Например относно състава и вкусовите характеристики на храните, предлагани с една и съща опаковка и марка на различни пазари в ЕС.

Освен това центърът ще управлява система за ранно предупреждение и информация за измамите с храни. Това ще става например чрез мониторинг на медиите и предоставяне на тази информация на обществеността, е посочено в съобщението.

Предвижда се още да бъдат свързани информационните системи на държавите членки и Еврокомисията. Например бази данни, в които се описва съставът на някои продукти на хранително-вкусовата промишленост с висока стойност като виното или маслиновото масло.

Центърът ще генерира и специфични за всяка страна знания. Например чрез картографиране на компетентностите и лабораторната инфраструктура в държавите членки.

Центърът за знания за измамите с храни и качеството на храните ще изготвя и бюлетини, интерактивни карти, бази данни и редовни доклади. Тази информация ще бъде предоставяна на обществеността.

Центърът за знания ще бъде изцяло финансиран от Европейската комисия и ще допълни мрежата на ЕС за борба с измамите с храни, като осигури връзка между науката и изготвянето на политики.

Създаването на Центъра за знания съвпада с откриването на изложбата "Науката – в центъра на създаването на европейските политики" в Европейския парламент в Страсбург, която описва работата и историята на Съвместния изследователски център от неговото създаване през 1957 г. до наши дни.

"Хранителните продукти са една от основните области, в които много пряко и осезаемо могат да се усетят ползите, които науката осигурява за гражданите. Качеството на храната, която ядем, е важно за всички нас. Измамите с храни представляват транснационална престъпна дейност, поради което ЕС има ясна отговорност в тази сфера. Създаването на Центъра за знания за измамите с храни и качеството на храните е важна стъпка. То ще спомогне за опазване на целостта на веригата за доставки на храни в ЕС и за гарантиране на качеството на хранителните продукти, като се създава ясна добавена стойност за европейските граждани", това заяви Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа