Европа е готова с мобилно приложение, предупреждаващо за коронавирус

Европа е готова с мобилно приложение, предупреждаващо за коронавирус

Група европейски изследователи съобщиха в сряда, че скоро ще пуснат технология за смартфони, която да помогне за проследяването на хора, които са имали контакт със заразени от коронавирус и по този начин здравните власти ще бъдат подпомогнати в по-бързото възпиране на инфекцията. Разликата от други подобни приложения, използвани в Азия е, че системата е направена така, че да се спазват всички изисквания за защита на личните данни, съобщиха участниците в инициативата, наречена Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT).

"Целта ни е да осигурим гръбнака за ключовите дигитални компоненти на глобалната битка срещу Covid-19", каза Ханс-Кристиян Бос, изпълнителен директор на базираната в Берлин компания за изкуствен интелект Arago, която участва в ръководния екип на проекта и освен това съветва канцлера Ангела Меркел по въпросите на дигиталната политика.

"Платформата PEPP-PT, върху която другите могат да надграждат, предвижда анонимен дигитален подход за проследяване, който е в пълно съответствие с регламента за защита на личните данни GDPR и може да се използва при пътуване през граници", поясни той.

Възможността да се проследяват по-точно хората, които рискуват да бъдат заразени, ще помогне да се избегнат сегашните мерки по блокиране на цели държави, в резултат на което икономиката може да колабира.

Осем държави участват в проекта PEPP-PT. До 7 април трябва да излезе лицензирана технологична платформа, която ще е базата за приложения за проследяване на контактите на заразени, а скоро след това трябва да излязат първите мобилни приложения.

Самото приложение анализира Bluetooth сигналите между мобилни телефони, засичайки потребители, които са достатъчно близо един до друг, за да се заразят. Групата, разработила приложението, се състои от около 130 академици, IT специалисти и граждански активисти.

Тези данни временно ще се съхраняват в телефоните. Ако потребителите им се тестват за коронавирус и пробата им е положителна, в следващите дни приложението ще алармира всеки, който е близо до тях.

За разлика от повечето агресивни технологии за наблюдение, които се използват за следене на заразените в други части на света, новият европейски софтуер е с вградени защитни мерки за криптиране на данните и анонимизиране на личната информация. Сред организациите, участващи в проекта, са Fraunhofer Heinrich Hertz Institute в Берлин и Ecole Polytechnique Fédérale в Лозана.

Ето защо приложението е защитено от злоупотреби от трети страни, включително правителства, освен това гарантира, че стандартите за защита на личните данни в Европа няма да бъдат сериозно накърнени, докато страните се борят с пандемията.

"Хората са водили трудна битка, за да стигнем там, където сме сега. И ние не бива просто да изхвърлим нашата демокрация през прозореца", казва Крис Бос,

Германия ще е сред първите страни, които ще пуснат приложението, базирано на кода. Това бе официално потвърдено. Председателят на института "Робърт Кох" Лотар Вилер, който координира действията на Германия срещу пандемията, намекна, че институтът работи с други организации върху подобно приложение, което да се ползва доброволно. Той каза на пресконференция, че в идеалния случай цялото население на Германия ще се съгласи на това.

Други страни в Европа скоро ще направят същото. Публичното оповестяване на кода има за цел да облекчи пускането на национални приложения из цяла Европа, които могат да си комуникират едно с друго и приемат Bluetooth сигналите на телефоните, като по този начин помогнат за справяне с инфекцията, коментира Бос.

В инициативата участват организации от Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Швейцария и Испания, а финансирането е осигурено от дарения. Инициативата обаче е отворена за присъединяване на други страни, включително и такива извън Европа.

Пускането на инструмента Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) става в момент, когато политическите лидери търсят начини да съживят блокираната заради вирусните мерки европейска икономика, без да това да предизвика рязко нарастване на новите случаи на Covid-19.

За да направят това, епидемиолозите се нуждаят от по-добри данни за това къде има заразени, така че хората, които са застрашени да се заразят от тях, да се самоизолират.

До момента страни като Германия следят инфекциите най-вече чрез разговори с хората, които вече са заразени. Но този процес е дълъг и са възможни грешки, тъй като пациентите често не могат да си спомнят всички хора, с които са общували или са се засичали в предходните две седмици, колкото е инкубационният период на коронавируса.

В същото време почти всички пациенти носят непрекъснато електронни устройства в себе си, така че тяхното местонахождение може да бъде проследено, което кара много държави по света да вземат тази информация, за да идентифицират по-добре новите заразени.

Китай, откъдето тръгна пандемията, мобилизира цялото си въоръжение от средства за масово проследяване, включително задължително приложение, което оценява хората въз основа на риска им от зараза и споделя тази информация с властите.

Повечето Западни демокрации обаче не приемат такива агресивни решения, които според правозащитници ще причинят дългосрочни вреди на обществото.

Преимуществото на PEPP-PT е, че изтеглянето на приложението ще бъде доброволно и кодът прави практически невъзможно да се разкрие самоличността, твърдят разработчиците.

Два телефона никога няма да разменят данни пряко, а псевдонимите на потребителите ще се сменят често.

Именно тези стандарти за защита на личните данни правят технологията на европейските учени различна от други решения – например приложението, пуснато в Сингапур, което също следи размяната на Bluetooth сигнали, за да засече дали потребителите на телефоните са близо едни до друг.

Предизвикателството е да бъдат убедени достатъчно хора да си инсталират приложението, за да стане то ефективен инструмент.

Епидемиологът Марсел Саладе, който ръководи лабораторията за дигитална епидемиология в EPFL, цитира проучване, което показва, че за да се понижи броят на новите случаи на коронавирус, 60% от населението трябва да ползва приложението, в идеалния случай.

Той също така подчерта, че дори и малко хора вече да ползват приложението, те помагат да се промени ситуацията. Включително и защото вече се прилагат редица други мерки, които да забавят появата на новите случаи.

В крайна сметка, ако имаме 40 процента от населението, което ползва такава схема, това ще окаже силно влияние, коментира Саладе.

Великобритания, която напусна ЕС, смята да разработи собствено приложение за проследяване на заразените и се очаква то да бъде готово малко преди или малко след вдигането на карантината, съобщи "Скай нюз".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?