Европейската агенция ще обяви решението си за ваксината на Pfizer и BioNTech на 21 декември

Европейската агенция ще обяви решението си за ваксината на Pfizer и BioNTech на 21 декември

Подложена на натиск да ускори одобряването на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTech, Европейската агенция по лекарствата съобщи във вторник, че ще огласи решението си на 21 декември - осем дни по-рано от планираното.

В комюнике агенцията посочва, че изтегля със седмица по-рано съвещанието, планирано първоначално за 29 декември, след като е получила допълнителни данни от двете компании.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на агенцията по лекарствата да обяви становището си за ваксината на 21 декември ще даде възможност на европейците да се ваксинират още тази година.

"Първите европейци вероятно ще бъдат ваксинирани преди края на 2020 г.", написа тя в Туитър.

Ройтерс отбелязва, черешението ще даде възможност страните от ЕС да не изостанат от САЩ и Великобритания, където имунизационните кампании са вече в ход.

Вчера в досота остро изказване германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази надежда Европейският съюз да одобри ваксината преди Коледа, за да може ваксинациите в страните членки да започнат още преди края на годината.

В началото на този месец ЕМА обяви, че планира да обяви решението си за ваксината до 29 декември, а за ваксината на американската компания Moderna - на 12 януари.

Ваксината на Pfizer и BioNTech вече бе одобрена от регулационните органи на САЩ, Великобритания и Канада, което позволи там да започне масово ваксиниране според одобрените имунизационни планове.

ЕМА има правомощия да издава препоръки за нови медицински терапии и средства. Последната дума дали такава терапия да бъде одобрена е на Европейската комисия и тя обикновено се съобразява с препоръката на агенцията, отбелязва Ройтерс.

Германският вестник "Билд" първи съобщи, че ЕМА ще вземе положително решение за ваксината по-рано, като се позова на източници от Европейската комисия. Изданието дори предположи, че ваксинирането с нея в Германия може да започне още на 26 декември, т. е. на втория ден от Коледа.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?