Европейските прокурори ще проверяват и дела, посочени от Цацаров

Европейските прокурори ще проверяват и дела, посочени от Цацаров

Европейските прокурори ще проверят шест дела, водени от българската прокуратура, от които половина ще са посочени от самата прокуратура. Това стана ясно от обясненията на правосъдния министър Екатерина Захариева, която във вторник се срещна със съдебни репортери. Тя говори за новия проект за Закона за съдебната власт и открехна леко завесата около предстоящата европейска проверка на прокуратурата, която предизвика остра полемика преди седмица, поради подозренията на ДСБ, че българското държавно обвинение се опитва да "саботира" процеса.

Службата за подкрепа на структурните реформи – звено към Генералния секретариат на ЕК, която координира проверката, все още не е разрешила да публикува цялата предварителна информация, каза Захариева. Засега се знае, че българското държавно обвинение ще бъде подложено на обстоен мониторинг от четирима прокурори от Германия, Великобритания, Испания и Холандия. Те трябва да пристигнат в София в края на юни, след като мисията им бе на два пъти отлагана.

На анализ ще бъде подложена цялата законова база за работа на прокуратурата, включително гаранциите на независимост и външните влияния.

Европейските прокурори ще имат пълната свобода да се срещат с когото си искат, за да си съставят мнение. Във фокуса на вниманието ще попаднат и шест ключови дела. Тук изборът няма да е съвсем свободен, се разбра във вторник.

Екатерина Захариева изрази надежда, че европейските прокурори ще излязат със задълбочен анализ за проблемите на държавното обвинение, каквото, по думите ѝ, било и желанието на ръководството на прокуратурата. България е сондирала възможността експертите да кажат мнението си и за текстовете от още неприетия проект за промени на Закона за съдебната власт. В него се съдържат някои предложения за децентрализация на прокуратурата и по-голям парламентарен контрол върху главния прокурор. Отговорът от Брюксел е бил, че позиция по съдебния закон не може да се очаква.

Какво да се очаква?

Досега стана ясно, че европейските прокурори ще се съсредоточат върху структурата на държавното обвинение, а не толкова върху отделни знакови дела. Въпреки това предмет за проверка ще станат още ефективността и срочността на разследването. Като ключов се оценява предстоящият анализ на това каква независимост има отделния прокурор и каква независимост има самата система на държавното обвинение.

Независимият анализ на прокуратурата реално може да се превърне в независим европейски одит на държавното обвинение, за каквото настояваше бившият правосъден министър Христо Иванов. Тази негова концепция обаче срещна съпротива в Народното събрание и от главния прокурор Сотир Цацаров. Въпреки това одитът ще се състои заради препоръките от последния доклад на Брюксел.

Някои български експерти коментираха, че мисията на чуждите магистрати в България е първата крачка към налагането на своеобразен "съдебен борд" върху страната ни заради провала на борбата с корупцията. Други предупреждават, че ако експертизата се фокусира само върху формални критерии и не се задълбочи върху реалните проблеми, ще бъде просто отбиване на номера, каквото се случи с баварските прокурори, наблюдаващи прокуратурата по време на по-предишния ѝ ръководител Никола Филчев.

Другата реформа

Правосъдният министър защити всички предложения за ограничаване на сегашната безгранична власт на главния прокурор. Според нея става дума за съществена реформа, защото от закона отпада изричният текст, че обвинител №1 е пряк началник на всички в системата.

Авторитетни юристи обаче смятат, че промените са формални и по никакъв начин не засягат реалната власт на главния прокурор.

В отговор на въпрос защо съдебните актове са публични, а прокурорските не са, Захариева обясни, че подобно предложение никога не е постъпвало в Министерството на правосъдието. Тя каза, че въпросът може да се обмисли. Задължението за публикуване на прокурорските актове би била една от най-ефективните форми на обществен контрол върху държавното обвинение.

Правосъдният министър отдели близо час да отговаря на критиките на съдебния инспекторат върху съдебния закон. Преди ден институцията се обяви срещу почти всички ключови промени в неговата дейност, включително задължението да извършва проверките за почтеност и имущественото състояние на магистратите. Инспекторатът нарече текстовете неясни и допусна, че те са противоконституционни.

Екатерина Захариева подчерта, че всички критики на съдебния инспекторат са били обстойно обсъдени и отхвърлени от магистратските и неправителствените организации.

"Надявам се самият инспекторат да разбере, че всички промени в закона се правят в интерес на самата съдебна система. Аз съм убедена, че инспекторите ще изпълняват конституционните си задължения, без значение дали ги харесват или не", каза Захариева. Тя подчерта, че реформата се подкрепя от магистратите, които осъзнават отговорността си и искат публичност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?