Европейският цифров единен пазар се удари в българските скали

"Политико": Еврокомисарят Мария Габриел няма политическа тежест

Европейският цифров единен пазар се удари в българските скали

Когато Мария Габриел стана дигитален цар през юли миналата година, всички в сферата на цифровата икономика се надяваха на най-доброто. Младата евродепутатка от несъвсем добре цифровизираната България изненадващо беше сложена начело на европейската дигитална стратегия. Ресорът ѝ – цифрова икономика беше създаден за да помогне за завършването на цифровия единен пазар на Европа, план за 415 милиарда евро, който цели да превърне Европейския съюз в глобален технически хъб. Това пише Йоанна Плюшинска за авторитетното европейско издание "Политико".

Какво може да се обърка?

Както се оказа, достатъчно много. Девет месеца след назначаването ѝ европейски чиновници и технически гиганти вече имат конкретни причини да са разочаровани от нейното лидерство. Плановете за отмяна на геоблокирането на аудиовизуалния сектор са изправени пред опасност от провал. Дискусиите за реформа в правилата за телекомите затъват, въпреки скорошния компромис за радиочестотния спектър. Опитите да се договори компромис за реформа на регулациите на авторското право потънаха в калта.

"Тя няма политическа тежест", казва пред изданието чешката евродепутатка Дита Харанзова.

"Тя все още не е представила ясна стратегическа визия, която се отклонява от институционалния наратив на подчинените ѝ", казва преподавателят в колежа по бизнес HEC в Париж Алберто Алемано.

Надеждите за сериозен пробив вече са толкова слаби, че е уместно да се каже, че оригиналната идея на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за единен цифров пазар е мъртва.

Преди Габриел за цифровата икономика отговаряше Гюнтер Йотингер, който за разлика от нея умее да оказва натиск и да манипулира страните членки, докато постигнат компромис.

38-годишната Габриел, която спечели добра оценка за работата си в Европейския парламент, обаче няма достатъчно лидерски качества. Тя не се опитва да прокарва трудни предложения и се е съсредоточила върху решаването на проблеми с фалшивите новини и цифровите умения.

Представители на бизнеса, евродепутати и чиновници смятат, че ако Габриел не предложи ясна собствена позиция или поне не поведе битка за спасяване на оригиналната идея на Еврокомисията, курсът, по който планът за единен цифров пазар върви, няма да се промени.

Грешно избрани битки

По управлението на ключови области за цифровата икономика Мария Габриел получава смесени отзиви. Тя получи похвала за споразумението за радиочестотния спектър за телекомите. Но остава друг голям проблем - как Европа ще финансира идеята за внедряването на 5G мрежа през следващото десетилетие.

Наблюдатели на тристранните разговори между институциите на ЕС казват, че еврокомисарят е говорил трудно, не е умел да прониква в техническите подробности на предложението и е оставял защитата на тези детайли на екипа си.

Старши мениджъри в телекомите, от които се очаква да дойдат най-много пари, изтъкват, че Габриел има малък интерес към развитието на 5G мрежата. Вместо това тя се е съсредоточила върху борбата с фалшивите новини и цифровите умения - два въпроса, които имат по-малко директно въздействие върху индустрията.

Относно регулациите за авторското право Габриел рядко поема инициативата, твърдят анонимни еврочиновници. Еврокомисията изпраща десетки служители на срещите на Съвета по този въпрос, но Габриел рядко се появява на тях. На конференциите, в които участва, пък прави само кратки изявления по темата.

"Мисля, че тя прави най-доброто в много трудна позиция", казва германската зелена евродепутатка Юлия Реда. Тя е докладчик в сянка за авторското право в ЕП, който се застъпва за по-свободни ограничения върху авторските права онлайн. Други еврослужители смятат, че Габриел ще постигне по-голям напредък, ако присъства лично на повече преговори и срещи с докладчиците по въпроса.

Мария Габриел и Еврокомисията са отхвърлили искането на "Политико" за интервю.

"Комисар Габриел е част от повечето, ако не и всички, тристранни преговори", казва говорителката на ЕК Натали Вандщад, в изявление по електронната поща. "Тя не само присъства, но и преговаря и насърчава консенсуса в решаващи моменти", се казва още в изявлението на говорителката. В него се твърди, че Габриел се среща редовно с ключови участници в телекомуникационния сектор. По отношение на авторското право, Вандщад посочва, че важните преговори все още не са започнали, защото Европарламентът и Съветът все още изработват своите окончателни позиции.

Твърде много фалшиви новини

Мария Габриел отделя най-много време и внимание на дезинформацията и фалшивите новини. Очаква се през април тя да представи подробна стратегия за борба с тях.

От политическа гледна точка в наблягането върху проблема с дезинформацията има логика. Но за техническите гиганти, които се оплакват от бавния прогрес по цифровия пазар, фалшивите новини са извън полето на интерес. Твърде малко вероятно е Еврокомисията да предложи регулации на дезинформацията. А други въпроси стоят без отговор.

Основните критики към Габриел във връзка с единния цифров пазар са, че се придържа плътно към опорните точки на администрацията, което ѝ дава малко пространство да посредничи за политически компромиси и да изгражда връзки с националните правителства.

Ако не успее да постигне победи по аудиовизуалното геоблокиране или условията за телекомите, Еврокомисията вероятно ще се откаже от тези си предложения, завършва статията на “Политико“. А това ще изправи първоначалната идея на Юнкер за дигитален цифров пазар пред провал.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари