Европейците ще поставят условията си за нормализиране на отношенията с Турция

Мевлют Чавушоглу

Европейците, които са се опарили от промените в курса на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ще поставят условията си на неговия пратеник Мевлют Чавушоглу за нормализиране на отношенията с Турция и ще заявят пред него отказа си да забравят "агресивните" действия на Анкара, посочва АФП.

Турският външен министър Чавушоглу, който е на посещение в Брюксел, се срещна днес преди обяд с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Той трябва да се срещне по-късно и  с белгийския министър на външните работи, европейските въпроси, външната търговия и федералните културни институции Софи Уилмес, а за утре са предвидени срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Президентът Ердоган покани Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посетят Турция и аз дойдох, за да подготвя това посещение", каза Чавушоглу пред журналисти преди срещата си с Борел.

"Надявам се, че моите разговори ще бъдат ползотворни", добави той. 

Турция иска да обсъжда подновяване на споразумението за миграцията, сключено с ЕС, проекта за международна конференция за Източното Средиземноморие, предложен от Шарл Мишел, обещаната от ЕС визова либерализация и актуализирането на митническия съюз, изтъкна Чавушоглу.

"Ние се надяваме, че думите на турския президент бързо ще бъдат трансформирани в конкретни и трайни действия, които доказват истинската му добра воля спрямо ЕС", заяви пред АФП министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн.

Но "никой няма намерение да забрави", предупреди той. "ЕС остава решен да защитава интересите си и тези на неговите страни членки, както и да пази регионалната стабилност", добави Аселборн.

Въпросите, предизвикващи напрежение в отношенията Турция-ЕС, са много: спорове с Гърция и Кипър, намесата на Анкара в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, конфликтите с Париж, нарушенията на оръжейното ембарго на ООН в Либия, агресивните военни действия в Източното Средиземноморие, отбелязва АФП.

Европейските лидери протегнаха ръка на президента Ердоган през юли 2020 г., но той я отблъсна.

Те решиха през декември да санкционират Анкара за продължаването на едностранните сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър, припомня АФП.

Европейците ще прибавят нови имена в списъка, изготвен през ноември 2019 г., в който фигурират вече имената на двама ръководни представители на Турската петролна корпорация /ТПАО/, за които има забрана за издаване на визи и чиито авоари в ЕС са замразени.

На заседанието на министрите на външните работи от ЕС на 25 януари може да бъде дадено съгласие за много имена, е посочил пред АФП европейски дипломат.

Анкара има два месеца, за да убеди ЕС.

Жозеп Борел трябва да представи доклад за политическите, икономическите и търговските отношения между ЕС и Турция и да предложи опции на европейските лидери за срещата на върха през март, отбелязва АФП.

"Ние се надяваме на трайно отслабване на напрежението в отношенията ни с Турция, така че да отпадне ново удължаване на санкциите през март", е посочил Аселборн.

По БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа