Турция се тресе от скандали в началото на 2021 г.

Реджеп Ердоган

Обявената за година на реформи 2021 г. започна в атмосфера на напрежение, пише днес турският в. "Карар".

Един от скандалите в началото на годината се завихри около изказване на бивш опозиционен депутат, отнасящо се до съдиите със забрадки. Фикри Саглар, бивш депутат от най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия /НРП/, изрази скептицизъм във връзка с обективността на тези съдии.

Появиха се коментари, според които повдигането отново на темата за забрадките, представлява "загатване за преврат". Намеси се и министерството на отбраната, което заяви, че "Турските въоръжени сили са решени да продължат решително борбата си срещу онези, които имат антидемократични домогвания".

Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ внесе същевременно съдебни искове срещу бившия депутат Фикри Саглар, а също и срещу бившия началник на ГЩ на армията Илкер Башбуг и срещу журналиста Джан Атаклъ във връзка с техни изказвания.

Партийните организации във всички 81 окръга на страната бяха инструктирани от ПСР да подадат съдебни искове срещу тези лица.

Повод за действията спрямо Башбуг дадоха думите му в интервю за в. "Джумхуриет", че военният преврат от 1960 г. е можело да бъде избегнат, ако тогавашното правителство бе взело решение за свикване на предсрочни избори. Атаклъ пък бе изказал мнение във видеозапис, публикуван в социална медия, че не смята, че е възможно президентът Реджеп Тайип Ердоган да загуби властта си с избори, и бе заявил, че за да се случи подобно нещо, трябва да стане голямо природно бедствие и да има огромен народен гняв. Думите на Атаклъ бяха интерпретирани като призив за преврат.

"Джумхуриет" коментира, цитиран от БТА, че "докато народът се задушава от бедност", министерството на отбраната вкарва въоръжените сили в политически дебати, като се включва в дискусията за "загатване за преврат".

Същевременно продължава и скандалът около студентските протести след назначаването от президента Реджеп Тайип Ердоган на нов ректор на Босфорския университет.

"Джумхуриет" посочва, че лидерът на националистите Девлет Бахчели, съюзник на Ердоган, е оприличил действията на студентите с тероризъм. "Изправянето с терористични методи срещу едно законосъобразно назначение и намерението да се предизвика надигане като това за Гези /протестите от 2013 г. заради истанбулския парк Гези, бел.ред./ чрез Босфорския университет, е заговор, който трябва да бъде смазан", заяви Бахчели.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу защити полицията във връзка със закопчаването с белезници пред вратите на университета, като запита: "Да не би да трябваше да се даде разрешение на групи, свързани с тероризъм?".

Властите твърдят, че мнозинството от задържаните във връзка с протестите срещу назначението на ректора, са свързани с нелегални групировки, а не са студенти.

Опозиционният в. "Сьозджу" пък съпоставя "дневният ред на управляващите" с този на народа. Според изданието правителството пренебрегва теми като икономическата криза, безработицата и изкарването на прехраната, за да се занимава с искове заради направени изказвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?