Еврозоната се готви да активира спасителния механизъм

Целта е ЕЦБ да изкупува неограничено дълговете на закъсали държави като Италия

Еврозоната се готви да активира спасителния механизъм

Европейската комисия тази седмица се очаква да представи инструмент, чрез който спасителният механизъм на еврозоната (т. нар. Европейски стабилизационен механизъм, ЕСМ) да бъде активиран в борбата с финансовите последици от кризата покрай Covid-19.

В момента ЕСМ разполага с неизползван кредитен капацитет от 410 млрд. евро, като малка част от средствата са реално налични, а останалата част са кредитни ангажименти на държавите членки на еврозоната.

Целта е ЕСМ да бъде ползван в схема, която ще позволи на Европейската централна банка неограничено да изкупува дългове на закъсали държави като Италия чрез програмата на банката, известна като Директни парични трансакции. Миналата седмица ЕЦБ обяви, че започва да изкупува дългове на обща стойност 750 млрд. евро.

Спасителният механизъм ЕСМ най-вероятно ще се яви гарант на Италия, за да получава неограничени парични потоци от ЕЦБ. В противен случай самият спасителен фонд ще се окаже твърде малък по обем, в случай че цялата еврозона има нужда от помощ при очакваната рецесия заради Covid-19.

Според Ройтерс какъвто и механизъм да измислят финансовите министри от еврозоната, той ще бъде направен така, че да може да се ползва от всяка държава членка, включително от изключително закъсали страни като Италия.

От своя страна, Италия настоява ползването на механизма да бъде без никакви условия. По принцип през 2012 г. ЕСМ бе създаден да помага на страните от еврозоната, при условие че коригират икономическата си политика, за да преодолеят проблемите, които са ги накарали да поискат финансова помощ.

Няколко италиански депутати от участващото в управлението "Движение 5 звезди" и десните опозиционни партии обаче изразиха притеснения, че подкрепата от ЕСМ ще доведе до по-тежки задължения за Рим и ще засегне националния суверенитет.

"Нуждаем се от всички налични ресурси, включително от ЕСМ, но без условия", е заявил пред Ройтерс италиански правителствен източник.

Франция, която също е доста засегната от Covid-19, също настоява ползването на спасителния механизъм да бъде свързано с минимални условия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес