С унищожени досиета

Фалиралата Агробизнесбанк е била като филиал на ДС

Сред банкерите с агентурно минало е и съсобственикът на ПИБ Ивайло Мутафчиев

Христо Александров (вляво), Христо Данов и Петър Нейчев на делото за "Агробизнесбанк"

Част от шефовете на затворената през 1997 г. пловдивска банка Агробизнесбанк се оказаха агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това показа проверка на комисията по досиетата за принадлежност към структурите на ДС на шефовете на банката, резултатите от която бяха оповестени в петък.

Агробизнесбанк бе заличена от регистрите през 2001 г., като преди това БНБ безуспешно се опита да я спаси през 1995 г., купувайки я за един лев, а сетне съдът я затвори през 1997 г.. Петима души от ръководството ѝ бяха подведени под отговорност и съдени за раздаване на необезпечени кредити за 22 млрд. лв. неденоминирани лева, или за източването на банката. И това дело, част от т. нар. банкови "мегадела", завърши с оправдателни присъди на четирима от подсъдимите. Петият получи десетгодишен затвор, но по друго дело.

Христо Александров, Гинко Ализотов и Петър Нейчев - трима от петимата подсъдими по делото за източване на Агробизнесбанк - са били сътрудници на ДС.

Александров, известен като Ицо Салфетката заради някогашната му битност на сервитьор, е сътрудничил на Шесто управление на ДС под псевдонима "Тошо". Досието му е унищожено със заповед от 1990 г. Той е бил член на Съвета на директорите и след това на Надзорния съвет на фалиралата банка. Десетгодишната му присъда бе издадена през 2007 г. по друго дело - затова, че чрез своя застрахователна компания и брокерски къщи е източил големи средства от Булстрад. Наказанието му бе намалено на осем години от Върховния съд. Миналата година Александров излезе от затвора след като му бяха опростени оставащите десет месеца от присъдата, а преди това бе прекарал две и половина години под домашен арест.

Другите двама от подсъдимите по делото за фалита на Агробизнесбанк - Гинко Ализотов и Петър Нейчев - са били също нещатни сътрудници на ДС. Ализотов е бил агент с псевдоним "Юлиян", а Нейчев - явочник под името "Ракета". И на двамата досиетата също са унищожени.

Ивайло Мутафчиев, който е бил член на Съвета на директорите на банката между 1992 и 1993 г., е вербуван на 18-годишна възраст. Водил се е под псевдонима "Камен" и е бил на отчет в Шесто, Второ и Първо управление на ДС. Досието му също е унищожено през 1990 г.

Ивайло Мутафчиев в момента е съсобственик заедно с Цеко Минев на 85% от акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е сред петте най-големи банки в България. Банковия си опит той натрупва през фалиралите Първа частна банка и Агробизнесбанк, за да го реализира най-успешно в ПИБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?