Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фамилни и финансови сделки ще движат бизнес сливанията у нас

По-малко на брой, но за повече пари са придобиванията през 2016 г.

0 коментара
Фамилни и финансови сделки ще движат бизнес сливанията у нас

Фамилни компании и консолидация на финансовия сектор – банки, застрахователи и компании за вземания ще движат пазара на сливания и придобивания в България през тази година. Тенденцията се наблюдава през последните години и индикациите са, че ще продължи, коментира Диана Николаева, съдружник и ръководител на отдел "Финансови консултации по сделки" в българския офис на "Ърнст енд Янг".

По думите ѝ остава в сила и тенденцията стратегическите инвеститори да са по-активни на българския пазар, въпреки че най-вероятно те ще изчакат да видят резултата от предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Като цяло България следва европейската тенденция за миналата година - по-малък брой сливания и придобивания, но на по-голяма стойност. През 2016 г. у нас са били сключени общо 35 сделки за близо 1.5 млрд. долара. За сравнение през 2015 г. те са били 50 за 970 млн. долара. Това показва Барометърът на сделките на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (EY) за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2016 г.

Общо в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през миналата година са сключени 1165 сделки за 47.7 млрд. долара, а най-привлекателните страни са Чехия, Полша и Турция, сочи Барометърът на одитарската компания.

Съпоставяйки размера на икономиките обаче, българският пазар на сливания и придобивания изглежда е сред най-активните. Спрямо брутния вътрешен продукт на страната България е на второ място по-активност с 2.8%.

Информационните технологии (ИТ) с 11 сделки и финансовият сектор с 6 са били водещи през изминалата годината на българския пазар. ИТ, производство и услуги са най-активните сектори в Централна и Източна Европа, сочи още Барометърът.

Все повече стратегически инвеститори на българския пазар

Тенденцията от миналата година стратегическите инвеститори да са по-активни на българския пазар остава в сила и през настоящата година, коментира Диана Николаева, съдружник и ръководител на отдел "Финансови консултации по сделки" в българския офис на "Ърнст енд Янг".

От стратегически инвеститори са реализирани 83% от сделките в България през 2016 г. Това е ръст с 13 на сто спрямо 2015 г.

През годината станаха няколко големи за българския пазар сделки. "Бяхме свидетели на една комплексна и знакова сделка - покупката на "Токуда Болница" и "Сити Клиник" от "Аджъбадем".Приключени бяха и важни и определящи за цели сектори сделки, като дългоочакваният процес на консолидация в банковия сектор чрез придобиването на ОББ от KBC Group, с което белгийската банка стана третата по големина в България, коментира Николаева.

Други знакови сделки са придобиването на "Девин" от белгийската "Спадел" (Spadel) и покупката на една от големите колекторски компании на българския пазар "Агенция за събиране на вземания" от норвежкия финансов концерн B2Holding за 10 млн. евро плюс още 10 млн. евро при постигане на определени резултати през първите две години.

Конкуренцията при тези сделки означава, че има интерес към България от страна на стратегически инвеститори, което е добра новина, коментира Николаева.

Данните на EY показват, че 46% от реализираните сделки на българския пазар са от чужди купувачи спрямо 32% през 2015-та.

Традиционно инвеститорите на неголеми пазари като българския са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. През изминалата година при 43% от сделките и купувачът, и продавачът са български компании, докато през 2015-та този процент е 62%.

Интересен факт е близо двойният ръст на придобивания от български инвеститори на компании в чужбина – 11% през 2016 г. спрямо 6% година по-рано.

Българският бизнес не обича да купува разработен бизнес в чужбина. По-голямата част от българските фирми предпочитат инвестиция на зелено в чужда държава, коментира Николаева. По-думите ѝ българите решават да купят готово предприятие, само ако би им отнело много време да го изградят.

Диана Николаева прогнозира, че сделките през тази година ще бъдат доминирани от консолидация във финансовия сектор – банки, застрахователи и дружества за вземания, както и от продажби на фамилен бизнес.

Продажбите на семеен бизнес се увеличават в последно време, като причините за това са различни. Една от тях е липсата на приемственост от следващото поколение - наследниците не искат да продължат пътя на родителите си, други просто искат да се оттеглят в заслужена почивка, коментира Николаева.

Чехия, Полша и Турция са най-активни в ЦИЕ

Общият брой на сделките в Централна и Източна Европа за изминалата година е 1165, което е с 9.1% по-малко спрямо 2015 г. Въпреки това стойността им нараства с 10.7% спрямо предходната година и достига обем от 47.7 млрд. долара.

Чехия, Турция и Полша продължават да са най-привлекателните за инвеститорите страни в региона и реализират най-много сделки.

Политическата стабилност е основен фактор за сделките в региона. Именно заради това Чехия (288) измества по брой сделки Полша (216) и Турция (273) през миналата година. Опитът за преврат в южната ни съседка и последвалите репресии, както и конфронтацията на Полша с ЕС очевидно са се отразили на интереса на инвеститорите към тези страни, сочат данните на EY.

Те показват още, че доверието на инвеститорите към Гърция също все още не е възстановено. В южната ни съседка са регистрирани 33 сделки, докато в България са 35.

Ръст на сделките за над 100 млн. долара

Общата стойност на пазара на сливания и придобивания в ЦИЕ се оценява на около 50 млрд. долара. Като цяло нарастването на стойността на пазара се дължи на увеличаване на сделките за над 100 млн. долара и т. нар. мегасделки за над 1 млрд. долара.

Средният размер на големите сделки е 385 млн. долара спрямо 361 млн. долара през 2015 г. Средната стойност на мегасделките е 3.324 млрд. долара.

В класацията с най-големи по стойност пазари първа е Полша с 11.62 млрд. долара, следвана от Чехия с 9.93 млрд. долара и Турция със 7.34 млрд. долара.

Интересно е случващото се в Сърбия – ако през 2015 година пазарът на сделките там нарасна с 315%, то резултатите за 2016 отчитат 96% намаление спрямо предходната година. Забележителният спад се дължи основно на бавните преговори и одобрения при оповестяване на сделките, което се отразява на малкия брой приключени сделки през 2016 и прехвърляне на голяма част от тях в 2017-та г.

Стратегическите инвеститори растат в региона

Наблюдава се положителна тенденция за ръст на стратегическите инвеститори в региона, като те са участвали при 78 на сто от реализираните сделки.

Техният дял е най-голям в Хърватска, където 93% от сделките са стратегически. Следват България с 83%, Полша с 81% и Румъния с 81%.

Делът на финансовите инвеститори е най-висок в Унгария и Словакия, където финансовите сделки възлизат на 32% от пазара, следвани от Сърбия с 31%.

Традиционно пазарът на Централна и Югоизточна Европа е доминиран от местни сделки, при които и купувачът и продавачът са от една и съща страна.

Турция, Полша и Чехия са най-активните инвеститори в чужбина и реализират най-много на брой сделки извън територията на тяхната държава.

Най-интересните сектори

ИТ секторът и технологиите като цяло привличат най-голям интерес. Това е и водещият сектор по най-много сделки през изминалата година със 189, което е 16% от общия брой сделки. Най-големите са придобиването на полската платформа за онлайн търговия Allegro SA от консорциума между Cinven, Permira и Mid Europa Partners за 3.25 млрд. долара, както и придобиването на AVG Technologies N.V. от AVAST Software s.r.o., водещият чешки разработчик на софтуер за сигурност за 1.365 млрд. долара. Друга голяма сделка в сектора е покупката на базираната в Унгария платформа за видео споделяне Ustream от IBM за приблизително 130 млн. щ. д., според източници от пазара.

В България най-голямата сделка в ИТ сектора е покупката на дял в "Софтуер Груп" от фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital и американския фонд за рисков капитал Postscriptum.

При придобиването на производствени активи сделките са 148, което е 13 на сто от общия брой. Най-големите са придобиването на бизнеса за стъклени съдове на Yalos Holdings Overseas Limited от BA Vidro S.A. за 540 млн. долара, покупката на Dawlance от глобалния лидер в производството на стоки за дома Arcelik, собственост на турския Коч Холдинг, за 258 млн. долара. Средната стойност на сделките в сектора възлиза на 65 млн. щ. д.

В сектора на услугите са сключени 104 сделки. Някои от най-големите са придобиването на 30% дял в базираната в Полша Amrest Holding SE за 424 млн. долара от Finaccess Mexico SA de CV. ABRIS Capital Partners, придоби мажоритарен дял в Green Group, водещият бизнес в рециклиращата индустрия в Румъния и Югоизточна Европа, за 57 млн. долара.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.