Фасадите около "Графа" ще трябва да се "изчистят" за 3 години

Собствениците трябва да махнат климатици, реклами, сателитни чинии

Сн. БГНЕС, архив

След ремонта на централните улици "Граф Игнатиев", "Солунска", "Цар Шишман" и "6 септември" ще трябва да започне "изчистване" на фасадите на сградите около тях. Това включва махане на климатици, сателитни чинии, кабели, ролетни щори, реклами, саксии и простори от частите на сградите, които са с лице към улиците.

Собствениците ще имат срок от 3 години да изчистят излишните според общината елементи или да преместят телата на климатиците и просторите на вътрешните фасади на сградите. След това може да бъдат глобени, а общината да приведе сградите в определения от нея вид за собствена сметка и да си търси парите от собствениците.

Това предвижда проект на наредба за градската среда, публикуван за обществено обсъждане в четвъртък. Текстът беше представен от главния архитект на София Здравко Здравков. Той се надява наредбата да е факт до края на годината. Преди това ще мине през професионално и през обществено обсъждане, както и през дискусии и гласуване в общинския съвет.

Самата наредба се прави от доста време. Тя засяга целия град, но конкретните изисквания към външния вид на сградите и елементите от градската среда като настилки, пейки, кошчета, знаци, табели и т. н. се приемат по отделно за определени зони. Към момента е готов стандартът за външния вид на фасадите по ремонтиращата се в момента т. нар. зона 2 – ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ улици и площади, както и тези за указателните табели, за шрифта им, за знаците, указващи туристическите обекти.

Предстои разработването на стандарти за други зони, които ще бъдат избрани според това къде общината има намерение да обновява улици и пространства. Освен това трябва да бъде направен и стандарт за настилките и за елементите на т.нар. градско обзавеждане – пейки, кошчета за боклук, осветителни елементи и др.

Всеки отделен стандарт ще се приема като наредба. Освен насоки какво да се махне от фасадата на всяка отделна сграда, той оказва и какво да се прави при текущи или основни ремонти. В такива случаи собствениците ще трябва да се съобразят с цвета и материала за дограмата, цвета на фасадата, на евентуалните тенти и други.

Сградите – с паспорт и изисквания при ремонт

За разработването на стандарта за фасадите около улиците "Граф Игнатиев", част от "Солунска", "6 септември" и "Цар Шишман" са сканирани всички здания по протежението им. Направен е анализ на излишните елементи и за всяка отделна сграда са дадени насоки за изчистване на фасадата, както и правила за бъдещи ремонти. Според Здравков стремежът е да се възстанови максимално автентичният вид на зданията, а "крайната цел е подреждането на града".

По-строги са правилата за сградите, които са паметници на културата. В зоната има 48 такива здания. На техните фасади са забранени рекламите. Освен това при евентуални ремонти те трябва да бъдат възстановени в автентичния си вид. Все пак конкретният проект ще се одобрява и от Националния институт за недвижимото културно наследство.

За зданията, чиито фасади са облицован с камък, се изисква неговото почистване. Ако материалът е покрит с боя, тя трябва да бъде премахната. Указано е също каква дограма и какъв цвят може да се поставя на всяко здание.

"Няма единен цвят за фасадите. Предложените решения са близки до първоначалния облик на сградите", обясни още Здравков.

Срокове

Той добави, че собствениците на имоти около ул. "Граф Игнатиев" ще имат три години, за да махнат наслоенията по фасадата – климатици, кабели, реклами и др. Останалите изисквания се прилагат при ремонти. Така, ако магазинът или заведението на партерния етаж сменят наемателя или пък настоящият започне ремонт, то той ще трябва да махне всички допълнителни облицовки или пък да пребоядиса фасадата в определения цвят. Ще трябва да смени и дограмата, ако тя не отговаря на изискванията.

При задаването на изискванията за всяка зона ще се залагат и срокове за изпълнението им. Те не са заложени в общия текст на наредбата.

Глоби

В него обаче има глоби за собствениците, които не "изчистят" фасадите навреме или не спазят изискванията при ремонти. За физически лица санкцията е от 200 до 500 лева, а за фирми – от 500 до 2000 лева.

В наредбата за градската среда е записано още, че ако собствениците не махнат излишните елементи от фасадите в срока, зададен от стандарта, това ще бъде направено от общината, но за сметка на притежателите на имотите. Задълженията на собствениците ще се събират принудително.

Отделно подробните устройствени планове за зони, за които има разработени стандарти, ще трябва да се придружават и от схема, която да указва как ще изглежда градската среда. При инвестиционни проекти за основни ремонти, преустройство, надстрояване и т.н. също ще трябва да се представя и проект според заложените изисквания.

Разрешително за строеж ще се издава, когато е сигурно, че той отговаря на стандарта за съответната зона.

Споделяне

Още по темата

Още от България