Федерации с успехи и за детски спорт с приоритет в държавното финансиране

Красен Кралев Сн. БГНЕС

Приоритет в държавното финансиране на спорта стават онези федерации, които са постигнали успехи на големи форуми, и работещите с деца и юноши. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред журналисти след редовното заседание на кабинета в сряда.

По думите му разработваната в момента от ведомството му нова система за финансиране на федерациите и клубовете предвижда символично финансиране за федерациите със символична дейност. "Не сме толкова богати, че да бъдем разточителни. Трябва да използваме максимално ефективно тези средства, за да може и децата ни да се развиват по правилен начин”, добави Кралев.

Той изрази увереността си, че новият шеф на Спортния тотализатор Живко Вангелов, който бе в управата на дружеството и в първия кабинет на Бойко Борисов, ще допринесе за максималното увеличение на приходите в тотото, който е основният източни за финансиране на българския спорт.

"Това е едно нормално търговско дружество, което всячески ще бъде подкрепяно от нас, за да е успешно на пазара в условията на остра конкуренция и на частните оператори, за да може да генерираме повече средства за българския спорт. По-важното е да изберем по-добрия вариант, а не да търсим компромисни варианти. Мисля, че този екип ще бъде успешен и това наше решение е добро за българския спорт”, каза Кралев.

Той допълни, че очаква в близките дни решение на Комисията за защита на конкуренцията по казуса с обжалваната от предшественичката му Евгения Раданова обществена поръчка за ремонта на Зимния дворец, който щеше да струва 50 млн. лв. при осигурено държавно финансиране от 35 млн. лв.

"Ако решението не е в наша полза, ще обжалваме докрай, защото смятаме, че поръчката не е проведена по надлежния ред и остават доста съмнения около нея. Аз искам всичко по време на нашия мандат да бъде прозрачно и ясно. Не може да тръгваш нанякъде, без да ти е ясно финансирането. Не може да имаме бюджет от 35 милиона лева, а да правим конкурс за 50 милиона лева. Това е извън пазарната логика”, заяви спортният министър.

Той каза, че още няма яснота за други заместници, но до края на седмицата ще предложи на премиера човек със спортна биография за поста. Кралев вече има назначен един заместник, който е останалият от служебния кабинет Калин Каменов.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?