ФИДЕС води разговори с полски и италиански партии за създаване на нова група в ЕП

Виктор Орбан

Унгарската управляваща партия ФИДЕС води разговори с консервативни политически сили, включително с италианския популист Матео Салвини, в стремежа си да бъде създадена нова група в Европейския парламент, заяви премиерът Виктор Орбан в радиоинтервю, цитиран от Ройтерс.

Националистът Орбан каза, че след напускането на групата на Европейската народна партия са водени разговори с националистически съюзници в Полша, без да назове партия. ФИДЕС води разговори и със Салвини и Джорджа Мелони, която е лидер на "Италиански братя", националконсервативна партия, каза той.

"Няма нужда да бързаме", каза Орбан в седмичното си интервю за държавното радио. По думите му целта е да има политически дом за ФИДЕС и други сили в Европа като нея, които не искат да приемат мигранти и искат да защитават традиционното семейство.

В сряда ФИДЕС на унгарския премиер напусна най-голямата дясноцентристка политическа група в парламента, след като фракцията предприе действия за изключването ѝ заради действия на Орбан, оценени като антидемократични. Унгарският премиер беше критикуван от ЕС, че поставя съдилищата, медиите, учените и неправителствените организации под по-строг правителствен контрол. Орбан, на когото догодина му предстоят избори, не приема тези критики и отказва да смени подхода си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?