Финална проверка на Брюксел преди размразяването на парите по "Околна среда"

Премиерът Орешарски оптимист, решението на ЕК се очаква през юни

Финална проверка на Брюксел преди размразяването на парите по "Околна среда"

Одитори от Европейската комисия са направили финална проверка за предприетите мерки от българското правителство във връзка със спрените плащания по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) през изминалата седмица. Очакванията са плащанията да бъдат възстановени в началото на юни, казаха източници от Министерството на околната среда пред Mediapool.

 

Премиерът Пламен Орешарски също изрази увереност, че плащанията по програмата ще бъдат възстановени след съответните санкции и корекции, които са наложени на местните власти.

 

"Бележките, поради които програмата беше спряна, засягат период, за който, за радост или съжаление не носим отговорност. Повечето проекти са в периода 2009-2012 г., като по-големите са точно 2012 г.", каза Орешарски след проваления вот на недоверие към правителството заради политиката в енергетиката.

 

Брюксел спря парите по ОПОС през ноември 2013 г. заради нарушения при провеждането на обществените поръчки. Обещанията на правителството бяха, че плащанията ще бъдат възстановени най-късно през март. Това обаче не се случи. Нещо повече от март и правителството спря да финансира програмата с пари от бюджета, заради дупката от 1.4 млрд. лв. невъзстановени разходи.

 

В опит да размрази плащанията управляващия орган на ОПОС наложи финансови корекции на 87 общини за над 180 млн. лв. Така въпреки обещанията и "категоричното мнение" на екоминистъра и настоящ кандидат за евродепутат от ДПС Искра Михайлова за споделяне на отговорността се оказа, че виновникът за настоящата ситуация е местната власт.

 

Част от общините пуснаха възражения срещу наложените санкции, а четири общини на ГЕРБ дори подадоха жалби в съда. Въпреки това размерът на корекциите не е променен и на европейските одитори са представени санкциите, които първоначално бяха съобщение.

 

Въпреки обещанието на министър Михайлова да публикува окончателния списък с наложените финансови корекции на общините, това и до момента не е факт, показа проверка на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?