Финансовият министър не се отказва да мести ведомства в провинцията

Процесът тече и първата вълна ще завърши до месец, месец и половина, увери Дянков

Симеон Дянков на откриването на учебната година в Русе. Сн. БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков увери, че не се отказва от идеята да бъдат преместени в провинцията някои звена на централната администрация. В понеделник в Русе той обяви, че първата вълна на преместването ще приключи до средата на октомври, след което започва втора. Първата включва преместване на отделни служители от централните ведомства по териториалните дирекции, а втората - преместване на самото централно ведомство.

Запитан какво става с местенето на управлението на Агенция "Митници" в Русе, каквато беше първоначалната идея, министър Дянков обясни, че вече близо 60 служители от управлението са пренасочени към териториалните дирекции на агенцията, а след месец, месец и половина започва втората вълна със същинското местене.

От думите на министъра стана ясно, че все още не е намерена сграда в Русе, в която да се настани митническото управление. Министърът само отбеляза, че в момента се оглеждали четири държавни сгради за подходящо седалище. Като допълнителен аргумент Дянков посочи, че от догодина в Русенския технически университет ще има магистратура по митническо управление заедно с продължаващо обучение на митнически инспектори.

Преместването на централното управление на митниците срещна съпротива сред работещите в него, които преди месец дори излязоха на протести пред финансовото министерство. Едни от аргументите на протестиращите са, че местенето ще глътне значителни средства и няма да има положителен ефект от него. Същевременно обаче на проведен конкурс за попълване на свободни места в митническата администрация в Русе за едно място се явиха по двайсетина кандидати, което е в защита на тезата на Дянков, че в провинцията има достатъчно квалифицирани кадри.

В Русе министър Дянков увери, че подобен процес на местене на служители върви и в централата на Националната агенция за приходите (НАП). По замисъл управлението на НАП трябва да се премести във Велико Търново.

Дянков обяви още, че на 15 октомври Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), се премества в Бургас, предстои Морска администрация да се премести във Варна, а Агенцията по лекарствата и по лозята и виното - в Плевен.

Дирекцията по туризъм към икономическото министерство бе вече преместена в Пловдив, като половината от служители ѝ не пожелаха да се преместят от София и на тяхно място тече процес на назначаване на нови.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес